TV Barrandov se znovu pouští do srovnání s ČT

středa, 11. října 2017, 18:05 TV MediaGuru

Přestřelka mezi Barrandovem a Českou televizí pokračuje, předmětem jsou opět výsledky Soukupova pořadu.

Duel Jaromíra Soukupa, foto: TV Barrandov

Duel Jaromíra Soukupa, foto: TV Barrandov

Televize Barrandov ve svém středečním oficiálním tiskovém oznámení znovu srovnává úspěšnost svých pořadů s pořady České televize. Tentokrát komentuje úterní výsledek pořadu Duel Jaromíra Soukupa – Speciál, ve kterém vystoupilo sedm zástupců největších politických stran. Pořad vysílaný od 21:20 sledovalo na TV Barrandov 176 tisíc diváků starších 15 let (podíl 6,6 %).

TV Barrandov v tiskové zprávě vypíchla, že šlo zatím o nejsledovanější díl od začátku vysílání pořadu a že průměrný podíl všech dílů pořadu Duel Jaromíra Soukupa – Speciál překračuje podíl Předvolebních debat vysílaných na ČT24.

Není to poprvé, co se Barrandov snaží dokládat úspěšnost svých pořadů srovnáním s podobnými pořady na veřejnoprávní televizi. Například srovnání s jarní sledovaností pořadu Otázky Václava Moravce mělo podle Barrandova vyznívat ve prospěch pořadu Jaromíra Soukupa, televize Barrandov při srovnání ale nezohlednila, že se Otázky Václava Moravce vysílají na dvou kanálech ČT, čímž výsledek pořadu ponížila.

To se nelíbí České televizi, která chce situaci řešit na půdě profesní Asociace televizních organizací (ATO). ATO je zadavatelem výzkumu sledovanosti a určuje také pravidla pro nakládání s daty. „V průběhu léta jsme zaznamenali ze strany Barrandova celou řadu nepřesností z hlediska tiskových zpráv a z hlediska samotných pořadů. Proto jsme dali jako člen ATO podnět pro porušení pravidel s nakládání daty,“ uvedla v zářijovém pořadu Newsroom ČT24 šéfka výzkumu ČT Renata Týmová.

Průměrný podíl všech pořadů Duel Jaromíra Soukupa – Speciál, který se vysílá v úterý večer, dosahuje zatím 5,7 % (D15+). Předvolební debaty vysílané na ČT24 několikrát týdně zatím dosahují průměrného podílu 2,9 %. Srovnání je to ale relativní. Předvolební debaty se vysílají třikrát týdně, zatímco Duel Jaromíra Soukupa – Speciál jednou týdně, každý z pořadů se rovněž vysílá v jiném čase. Vůbec nejsledovanější díl z obou pořadů si zatím připsaly Předvolební debaty vysílané na ČT24 v pondělí 2. října. Sledovalo je 223 tisíc diváků, nejúspěšnější z dílů Duelu sledovalo 176 tisíc diváků.

-mav-