Zisk Seznamu loni přesáhl 1,1 miliardy, rostly i tržby

úterý, 17. října 2017, 13:30 Internet & Mobil MediaGuru

Také v loňském roce potvrdila internetová jednička Seznam.cz rostoucí hospodářské výsledky.

Studio Seznam.cz, foto: MediaGuru.cz

Studio Seznam.cz, foto: MediaGuru.cz

Společnost Seznam.cz loni zvýšila čistý zisk o devět procent na 1,1 miliardy korun. Tržby vzrostly meziročně o desetinu na 3,7 miliardy Kč. Letos společnost očekává zhruba stejné tržby jako loni. Uvedla to ve své výroční zprávě. Seznam tak dále pokračuje v růstu tržeb a zisku, výsledky loňského roku jsou nejlepší v historii firmy. Do vlastního výzkumu a vývoje programů firma Iva Lukačoviče v minulém roce investovala přes 103 milionů korun. Počet zaměstnanců se loni zvýšil o 200 na 1342 lidí.

Vývoj tržeb Seznam.cz (mil. Kč)

Seznam.cz, výroční zprávy

Největší podíl na tržbách měly příjmy z reklamy ve vyhledávání, tedy z reklamního systému Sklik. Zhruba třetinový podíl na celkových tržbách mají příjmy z display reklamy, kam se počítají i video a mobilní reklamní formáty, například na serverech Novinky.cz, Super.cz nebo Stream.cz. Zbývající část tvoří inzerce na oborových serverech.

Vývoj hrubého zisku (mil. Kč)

Seznam.cz, výroční zprávy

Seznam loni spustil zpravodajský web Seznam Zprávy, zvýšil investice do vlastní tvorby v rámci video portálu Stream.cz, vylepšil funkce prohlížeče a změnil design mobilního prohlížeče. Mapy dostaly nový plánovač tras a mobilní aplikace hlasovou turistickou navigaci. Firma také zrychlila zařazování nových webů do vyhledávače a zlepšila hledání v českých i zahraničních dokumentech. Reklamní systém Sklik spustil dynamický retargeting a nové textové inzeráty ETA. Vlastní datové centrum Kokura spustilo druhý sál.

Skupina Seznam.cz vedle domovské stránky s vyhledávačem zahrnuje zpravodajské Novinky.cz a Seznam Zprávy, mapovou službu Mapy.cz, video portál Stream.cz nebo oborové weby Sreality.cz, Sauto.cz, Zboží.cz, Firmy.cz. Celková měsíční návštěvnost se pohybuje kolem 6,7 milionu uživatelů na PC a 2,7 milionu na mobilech. Jediným vlastníkem společnosti je její zakladatel Ivo Lukačovič.

-čtk-, -mav-