Na severovýchodě Čech dnes končí analogové TV vysílání

čtvrtek, 30. června 2011, 09:35 Aktuality MediaGuru

V severovýchodních Čechách během dneška postupně skončí analogové televizní vysílání. Od 1. července bude příjem možný jen z digitálního signálu. Celkem v oblasti žije přibližně 1,5 milionu obyvatel. ČTK to řekl mluvčí projektu digitalizace Tadeáš Novák. Drtivá většina obyvatel regionu už nyní televizi digitálním signálem přijímá. Digitální signál všech hlavních televizních stanic pokrývá region od srpna loňského roku.

"Podle dosavadní praxe se dá předpokládat, že k faktickému vypnutí analogu dojde ve večerních hodinách," uvedl Novák. Analogové vysílání ukončí hlavní vysílače Černá hora, Krásné, Ještěd a Litický Chlum. Provoz analogového vysílání ukončí i několik desítek vysílačů menšího výkonu. Území, které se ponoří do "analogové tmy", zahrnuje celý Královéhradecký kraj, významné části Pardubického a Libereckého kraje a část Středočeského kraje.

Přechod na digitální televizní vysílání se netýká těch, kteří přijímají signál přes kabel, satelit nebo internet. Majitelé analogových televizí, kteří televizní signál přijímají přes anténu, mohou přechod vyřešit využitím kabelové nebo satelitní televize, zakoupením set-top-boxu či nového přijímače s vestavěným digitálním tunerem.

Vypínání analogového vysílání bude pokračovat v říjnu v územní oblasti Jeseník a v listopadu skončí pozemní analogové televizní vysílání i v oblasti Ostravy. Na rok 2012 pak zbývá územní oblast Zlín a menší vysílače zejména na Jesenicku. Od června 2012 se už bude v ČR vysílat pouze digitálně.

Pro zmírnění případných problémů organizuje národní koordinační skupina informační kampaň. Lidé se mohou s nastávajícími změnami podrobně seznámit hlavně na webových stránkách www.digitalne.cz a bezplatné infolince 800 90 60 30.

-čtk-