Stávka: novinám budou chybět prodeje v metru

čtvrtek, 16. června 2011, 10:19 Tisk Martina Vojtěchovská

Tuzemská média jsou ovlivněna stávkou dopravních odborů – ČT a ČRo vysílají mimořádné zpravodajství, deníky počítají ztráty z prodejů.

Problémy se čtvrteční stávkou mohou vzniknout vydavatelům tisku. Vzhledem k tomu, že vestibuly metra jsou uzavřená, přicházejí vydavatelé o možnost důležitého prodejního kanálu. U vysokonákladových titulů patří tradičně dopravní uzly k silným prodejním kanálům.

Distributor tisku, společnost PNS, zavezla podle vyjádření své marketingové manažerky Zuzany Hurychové denní tisk na většinu prodejních míst. „Nepodařilo se nám dostat se na zhruba sedm prodejních míst, což je z celkového počtu velmi malé číslo,“ upřesnila pro MediaGuru s tím, že mezi místy, kam se PNS nedostala, nebyly jen prodejní stánky v metru, ale i nádraží. „Nemůžeme ale vyloučit, že se ke stávce nepřipojili také zaměstnanci České pošty, která ze sběrných míst výtisky dále distribuuje,“ uvedla.

Druhá věc ovšem je, kolik lidí se k prodejním místům vůbec dostane. Navíc se kvůli stávce podstatně snížila koncentrace lidí na stanicích pražské MHD.

Veřejnoprávní média, Česká televize a Český rozhlas, zařadila mimořádná zpravodajství z průběhu stávky dopravních odborů. Kontinuální zpravodajství televize i rozhlasu začalo už o půlnoci a bude postaveno na živých vstupech ze stávkou zasažených míst v Praze, dalších velkých měst a regionů.