Marketéři příliš neumějí využívat sociálních médií

středa, 27. července 2011, 09:12 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Nový výzkum mapující využívání marketingových online nástrojů ukázal, že marketéři ještě nejsou příliš jistí v zapojování sociálních médií do marketingové komunikace.

Výzkum společnosti eCircle, jehož nová vlna se tentokrát zaměřila na marketingové pracovníky (předcházející dvě vlny sledovaly uživatele), se zabýval využíváním online marketingových nástrojů v šesti evropských zemích - v Německu, Velké Británii, Francii, Itálii, Španělsku a v Nizozemí.

Ukázalo se, že nejčastějším nástrojem online marketingu v Evropě je zasílání emailu. Napříč sledovanými zeměmi jej využívá téměř 60 % marketérů před internetovou reklamou. Zapojení sociálních médií je třetím nejčastějším postupem (44 %). Většina evropských firem ale zatím sociální média pro marketingovou komunikaci nepoužívá. Nejčastěji se k práci se sociálními médii hlásí marketéři ve Španělsku a Velké Británii.

Z využívání jedntlivých sociálních médií má jednoznačně navrch Facebook, s kterým pracuje 78-90 % marketingových manažerů. Facebook převažuje i nad využíváním lokálních sociálních sítích, a to ve všech sledovaných zemích. Úskalí však spočívá v praktické implementaci a v propojení sociálních médií a emailového marketingu. Pouze 30 % firem v současnosti v Evropě používá koordinovaně obou kanálů. To podle výzkumníků z eCircle vede k předpokladu, že zapojování obou kanálů (email, sociální média) je stále ve své počáteční fázi a je více experimentální než strategicky plánované. Menší jistotu při využívání sociálních médií naznačuje i to, že nejčastějším typem jejich marketingového využití je standardní reklama, která ale na druhou stranu není příliš oblíbená u uživatelů. Ti podle studie preferují spíše fanouškovské stránky dané značky.

Emailing naopak používá téměř 60 % evropských firem. Nejčastějším typem emailingu je zasílání newsletteru na vlastní adresy a také inzerce v newsletterech. Výzkum rovněž ukázal, že nejefektivnějším typem email marketingu jsou segmentově zaměřené emaily.

Studie Evropská sociální média a emailový marketing se uskutečnila na vzorku 600 marketingový manažerů, probíhala pomocí online dotazování.

Typy online marketingu

Využívání sociálních médií pro marketing

Typy marketingu v sociálních médiích

Nejčastější důvody, proč se využívá a nevyužívá sociálních médií

Zdroj: eCircle

-mav-