Mobilní aplikace ČT mají 250 tisíc stažení

pondělí, 05. září 2011, 07:35 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Největší počet stažených aplikací je registrován u uživatelů iPhonu a to pro obsah zpravodajského kanálu ČT24.

Česká televize dosáhla k začátku letošního září více než 250 tisíc stažených mobilních aplikací. V současnosti ČT nabízí 12 aplikací a dalších pět chce spustit do konce roku.

„Čtvrt milionu stažených aplikací je už číslo, které ukazuje na sílu chytrých telefonů a tabletů v oblasti televizního vysílání a doplňkových služeb. Stejně povzbudivá je informace, že aplikace ČT využívají pravidelně denně desítky tisíc lidí,“ říká ředitel nových médií České televize Milan Fridrich.

Ne všechny platformy a systémy jsou stejně využívané. Ukazuje se, že různé chytré telefony kupují různí lidé s různým vztahem k mobilnímu internetu. Nejpopulárnější jsou aplikace ČT mezi uživateli iOS, tedy systému který je v iPhonech a iPadech. Nejstarší mobilní aplikací je ČT24 pro iPhone, která oslaví brzy rok a nejmladší ČT4 pro iPad, která byla spuštěna minulý týden ve čtvrtek.

Počet stažených aplikací závisí na počtu prodaných multimediálních telefonů, i využívání mobilního internetu. Podle posledních údajů využívá mediální aplikace a s nimi i mobilní internet až 47 % české populace na přístrojích iPhone a iPad. „Počet stažených i používaných aplikací od společnosti Apple dosahuje třech pětin celkového čísla. Téměř 147 000 aplikací z celkového počtu je stažených v iPhonu nebo iPadu,“ říká Milan Fridrich s tím, že u většiny aplikací se dá čekat další růst, protože polovina jich byla spuštěna během posledních třech měsíců a před Vánoci se dá čekat nárůst prodeje chytrých telefonů a tabletů a tedy i další uživatelé mobilních služeb ČT.

Druhým nejpopulárnějším systémem je Google Android. Aplikace ČT24 a ČT4 má 89 000 stažení. Další rozvoj ČT na této platformě se dá čekat už během 14 dnů, neboť finišuje vývoj aplikace videoarchivu pořadů ČT „iVysílání“. Speciální aplikaci iVysílání bude mít brzy rovněž tablet Samsung Galaxy Tab, který běží na systém Android.

U mobilních telefonů Samsung má ČT dvě aplikace pro systém Bada se 7000 staženími. Od října budou nová média České televize chystat aplikace na nový systém Windows Phone 7, který by měl být od listopadu na chytrých Nokiích a dalších značkách. Půjde o otevřený systém typu Google Android. ČT pro něj vytvoří aplikace ČT24, ČT4 a iVysílání. „Půl milionu stažených aplikací je do roka pro ČT reálné číslo. Nyní se věnujeme jejich rozvoji, vylepšování, aby tato služba byla co nejefektivnější a obraz co nejstabilnější,“ říká šéf nových médií Fridrich.

ČT prý zkušenosti z mobilních platforem zúročí i při vývoji rozhraní pro hybridní televizor s platformou HbbTV, který je v testování a služby by měla veřejnoprávní televize postupně nabízet od začátku příštího roku.

Počty stažení mobilních aplikací ČT

Zdroj: Česká televize

-mav-