Náklady na studio ČT v Brně klesnou na 350-400 mil Kč

středa, 23. listopadu 2011, 07:31 Aktuality MediaGuru

Náklady na výstavbu nového brněnského studia České televize klesnou z plánovaných 600 milionů korun na zhruba 350 až 400 milionů korun. Na dnešním výjezdním zasedání Rady ČT v Brně to řekl předseda rady Milan Uhde a potvrdil generální ředitel televize Petr Dvořák. Podle nich bude upraven projekt studia. Jednou z klíčových změn je odsunutí výstavby ateliéru, který má být součástí studia, na pozdější dobu a úspory na jeho stavbě. 

"Došlo k určité redukci toho rozsahu a to znamená i redukci té finanční částky, kterou to (brněnské studio) bude stát," řekl ČTK Uhde. "Já se domnívám, že je to redukce velmi rozumná, neboť upouští od výstavby ateliéru. Ten měl být velký 700 metrů a při poslední fázi toho posuzování dospěli všichni k závěru, že s výstavbou ateliéru se posečká. (...) Jeho výstavba bude podmíněna tím, až se ukáže, co se v tom studiu bude vlastně vyrábět," doplnil Uhde s tím, že úspory přijali členové rady "s velkým uspokojením,". Podle něj náklady na stavbu nového brněnského studia klesnou na zhruba 350 milionů korun. 

"My jsme zatím udělali jenom hrubý odhad. Změnili jsme způsob, jak to studio bude vypadat. Chceme vystavět ten ateliér jiným, levnějším způsobem. A zatím se nám ty hrubé úspory pohybují v řádu 150 až 200 milionů," řekl novinářům Dvořák. Studio by podle něj mělo stát 350 až 400 milionů korun, přesná čísla však prý budou známa nejdříve z rozpočtu, který bude k dispozici v prosinci. 

Podle mluvčí brněnského studia Hany Orošové bude ČT v Brně nadále využívat ateliérů v Brně-Židenicích. 

Nové brněnské studio by mělo stát na pozemcích v Brně-Líšni, které ČT koupila od Zetoru. Stavba by měla být hotova do léta 2013. Původně se hovořilo o ceně mezi 600 až 750 miliony. Na stavbu bylo vydáno územní rozhodnutí. Stavební povolení na studio je podle Uhdeho čerstvě vydáno. To potvrdila i Orošová. Začátkem příštího roku má ČT vypsat tendr na dodavatele stavby. Studio by podle Uhdeho mohlo začít vyrábět v polovině roku 2014. 

Projekt plánů na stavbu nového brněnského studia už se v minulosti několikrát ocitl v ohrožení. O pozastavení projektu kvůli vysokým nákladům hlasovala v červenci Rada ČT, návrh ale neprošel. Studio v Brně se stalo i jedním z témat předvolební kampaně před volbou generálního ředitele televize.

-čtk-