APRA: Ceny PR služeb loni stagnovaly či jen mírně vzrostly

úterý, 24. ledna 2012, 12:01 Aktuality MediaGuru

Ceny služeb public relations loni v Česku většinou stagnovaly či jen mírně vzrostly. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými členy provedla Asociace Public Relations Agentur (APRA). Výsledky asociace zveřejnila na svých internetových stránkách. 

Cenu svých služeb loni na úrovni roku 2010 ponechalo 75 procent oslovených PR agentur. Dalších 17 procent agentur přiznalo meziroční nárůst cen a osm procent společností podnikajících v oboru PR je naopak snížilo. 

Průzkum APRA také ukázal, že ceny jednotlivých agentur se liší. "Nejvyšší jsou obecně u služeb s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou strategické poradenství či komunikace společností v období krize a restrukturalizací. Naproti tomu ceny služeb v oblasti produkce či logistiky jsou výrazně nižší," stojí ve zprávě APRA. 

Zhruba 58 procent agentur v průzkumu uvedlo, že loni svým zaměstnancům nezměnilo výši platů. Zbývajících 42 procent agentur zaznamenalo nárůst platů. Průměrná hodinová sazba v případě asistenta PR agentury loni činila 1023 korun a u ředitele 4450 korun. 

Dobrovolné sdružení PR agentur APRA bylo založeno v roce 1995 a v současné době sdružuje 18 členských agentur, mezi kterými jsou největší hráči českého trhu s PR.

-čtk-