Celostátní deníky přes růst nižší sazby DPH nezdražily

úterý, 03. ledna 2012, 07:35 Aktuality MediaGuru

Celostátní deníky v souvislosti se zvýšením snížené sazby DPH z deseti na 14 procent svoji prodejní cenu od 1. ledna 2012 nezvýšily a nemají to v plánu ani pro nejbližší období. Platí to pro Mladou frontu Dnes (MfD), Lidové noviny (LN), Hospodářské noviny (HN), Právo i nejčtenější list - deník Blesk. Z týdeníků zdražil Respekt. Informace ČTK získala od jednotlivých redakcí. 

"Pro nejbližší měsíce zvýšení ceny nechystáme," řekl šéfredaktor MfD Robert Čásenský. Stejně se vyjádřil i šéfredaktor LN Dalibor Balšínek. Aktuálně nebudou zdražovat Blesk, regionální Deník ani Právo, které již zvýšilo svoji cenu o jednu korunu loni v listopadu. "Od ledna zdražovat určitě nebudeme a nemáme ani žádný takový plán pro nejbližší období," řekl  šéfredaktor Hospodářských novin Petr Šabata. 

Z týdeníků zvýšil od 1. ledna 2012 svoji prodejní cenu Respekt, nyní stojí 42 Kč místo původních 39 Kč. "Jak možná víte, vláda se rozhodla plošně zvýšit DPH, což má pro ni příjemný důsledek, že se budou zdražovat tištěná média, a možná tak o ně bude menší zájem. Zvednout cenu musíme i my, ale je férové říct, že se tak neděje jen kvůli záměru vlády. Celkově stoupají náklady na výrobu, takže zdražujeme o tři koruny. Zároveň jsme se ale rozhodli zatím nenavyšovat cenu předplatného," uvádí v editorialu šéfredaktor Erik Tabery.

-čtk-