CME v loňském roce zvýšila tržby a prohloubila ztrátu

středa, 22. února 2012, 08:28 Aktuality MediaGuru

Americká mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v tuzemsku vlastní televizi Nova, v loňském roce zvýšila tržby meziročně o 17,3 procenta na 864,8 milionu dolarů (v přepočtu asi 16,2 miliardy korun). Firma ale loni prohloubila čistou ztrátu z běžné činnosti meziročně o 53,6 procenta ze 116,9 na 179,6 milionu dolarů (3,37 miliardy Kč). CME to oznámila v tiskové zprávě.

V samotném čtvrtém čtvrtletí CME zvýšila tržby meziročně o 7,6 procenta na 276,9 milionu dolarů. Společnost prohloubila ztrátu na 77,2 milionu dolarů z 25,4 milionu dolarů ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku.

Prezident a generální ředitel CME Adrian Sarbu uvedl, že firma v loňském roce rostla rychleji než reklamní trhy. "Udrželi jsme vedoucí postavení na všech našich trzích a snížili srovnatelné náklady. V roce 2012 se zaměříme na snižování zadlužení, udržení naší vedoucí pozice a posílení nových zdrojů výnosu," dodal.

Provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) se v loňském roce zvýšil o 55,6 procenta na 167 milionů dolarů (zhruba 3,1 miliardy korun).

Tržby CME za televizní vysílání za rok 2011 činily téměř 775 milionů dolarů. Nejvíc CME utržila v České republice, a to 285,9 milionu USD. V Rumunsku tržby dosáhly 159,4 milionu USD, na Slovensku téměř 102 milionů USD, v Bulharsku 93,7 milionu USD, na Slovinsku 72,5 milionu USD a v Chorvatsku 61,5 milionu dolarů.

Tomáš Tomčány z Patria Finance považuje výsledky CME na provozní úrovni za dobré. Společnosti se podařilo naplnit odhady hospodaření za loňský rok, když čekala tržby okolo 850 milionů USD a zisk OIBDA na 166 milionů USD. "Negativní světlo na výsledky hází odpis ve výši téměř 70 milionů dolarů, související převážně s operacemi společnosti v Bulharsku. Odpis totiž naznačuje, že společnosti se daří v Bulharsku hůře, než čekala před dvěma lety, když nakupovala aktiva v Bulharsku," dodal Tomčány s tím, že CME akvizici zřejmě přeplatila.

CME provozuje televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy. Televizní stanice má v Bulharsku (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady a Ring.bg), Chorvatsku (Nova TV, Doma a Nova World), Česku (TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport a MTV Czech), Rumunsku (PRO TV, PRO TV International, Acasa, PRO Cinema, Sport.ro, MTV Romania a PRO TV Chisinau Moldova), na Slovensku (TV Markíza a Doma) a ve Slovinsku (POP TV, Kanal A a placený kanál POP NON STOP).

Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.

-čtk-