Ve 4. multiplexu je ČT4 HD, Nova HD a TV Pohoda

pondělí, 25. června 2012, 18:19 Aktuality MediaGuru

Čtvrtý televizní multiplex rozšířil od dnešních 17:00 pokrytí vysílací sítě. Nově v multiplexu vysílá ČT4 HD, Nova HD a TV Pohoda. V průběhu července se má pokrytí zvýšit na 73,7 procenta obyvatel, na začátku roku přitom čtvrtý televizní multiplex pokrýval signálem 27,6 procenta populace. Informovala o tom společnost Digital Broadcasting, která čtvrtý multiplex provozuje.

"V regionech Brna a Ostravy bude v prvních pár dnech signál šířen jen z původních vysílačů MUX 4 Telefóniky a v nejbližší době budou nahrazeny vysílači definitivními a doplněny dalšími, plánovanými," uvedl Radim Pařízek, který je prostřednictvím Rádia Čas většinovým vlastníkem společnosti Digital Broadcasting. Pokrytí Prahy a okolí bude již dnes 87 procent obyvatel Prahy "indoor outdoor portable," dodal.

Ve čtvrtém multiplexu budou podle Pařízka dále vysílány oba HD kanály České televize ČT4 HD a ČT2 HD s programy Olympijských her London 2012.

Čtvrtý multiplex obsahoval do neděle tři televizní programy, a to ČT HD, Nova HD a hudební Óčko ve standardním rozlišení obrazu. Óčko ale ode dneška vysílá prostřednictvím třetí digitální sítě. Na začátku letošního roku čtvrtý multiplex pokrýval digitálním televizním vysíláním Prahu, Brno a Ostravu. Multiplex 4 je nyní rozdělen na 13 samostatných regionálních celků včetně odděleného vysílání pro Prahu a Středočeský kraj.

Zhruba čtvrtinový podíl ve firmě Digital Broadcasting drží bývalý generální ředitel TV Nova Vladimír Železný.
Nyní v ČR existují čtyři tzv. multiplexy. První dva, ve kterých vysílají Česká televize, TV Nova, Prima a TV Barrandov, pokrývají 99,6 procenta republiky. Třetí multiplex, který provozuje společnost Czech Digital Group, technicky zajišťují České Radiokomunikace a vysílají v něm TV Metropol, Prima Love a křesťanské Radio Proglas, má pokrytí 95,5 procenta.

-čtk-