Mobilní zařízení vykazují lepší CTR než počítače

čtvrtek, 14. února 2013, 16:13 Internet & Mobil MediaGuru

Klasické počítače dosahují průměrné míry prokliku 3,1 procenta, o 1,6 % méně než chytré telefony. CPC je pak obvykle o třetinu nižší.

Softwarová společnost Marin, na jejímž programu běží internetové kampaně mnoha významných světových zadavatelů, uveřejnila statistiky internetové reklamy za loňský rok. Souhrnná čísla pro Evropu ukazují, že mobilní zařízení tu dosahují lepších výsledků než klasické počítače.

Průměrná míra prokliku činila vloni u mobilních telefonů 4,78 %, u tabletů pak o 0,3 procentního bodu méně. Click-through rate u klasických počítačů pak dosahoval v průměru 3,1 procenta. Prezentovaná data dále ukazují, že zatímco CPC se pohybuje na stejné úrovni, cena za proklik na smartphonech vyjde zadavatele o třetinu levněji.


Radovat se z efektivnějších mobilních telefonů by však bylo předčasné. Google zanedlouho změní způsob, jakým pracuje jeho systém AdWords. Zadavatelům nabídne cílení reklam dle lokality, denní doby a typu zařízení. Všechny reklamy budou přístupné ze všech zařízení.

K prezentovaným výsledkům mobilních telefonů je však nutné dodat, že konverzní poměr návštěvníků přicházejících z tohoto druhu vyhledávání je výrazně nižší než u zbylých typů zařízení, konkrétně 0,5 %. Počítače dosahují 1,8 %, tablety pak procent 1,5.

Obliba reklam v mobilním vyhledávání mezi zadavateli vloni přesto stoupla. Ze statistik zmiňované softwarové firmy vyplývá, že se na rozpočtu CPC reklamy v Evropě na sklonku roku podílela téměř 12 procenty.

-lmr-