První republika nahradí Vyprávěj, půjde od ledna 2014

čtvrtek, 04. dubna 2013, 13:29 TV MediaGuru

Novou rodinnou ságou na obrazovkách České televize bude příběh rodiny z období mezi světovými válkami. Připravují ji stejní tvůrci jako Vyprávěj.

Nový rodinný seriál s názvem První republika připravuje do vysílání Česká televize. Producentem nového seriálu z období první republiky je Filip Bobiňski a společnost Dramedy Productions, která stojí za seriálem Vyprávěj. Stejně jako Vyprávěj bude i První republika vystavena jako sága, která na osudech rodiny Valentů zmapuje atmosféru první republiky od roku 1918 do roku 1945. Rodina, jejíž příběh je protkán tajemstvím, zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, kde buduje čtvrť Podolí. Osudy hrdinů se budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. „Vidíme hezkou paralelu s tím, co se v Čechách dělo po roce 1989, proto ho chceme dělat hodně moderně, tak aby zaujal mladší i starší diváky. Projekt bychom chtěli stylizovat tak, aby uspěl v celoevropském kontextu,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci režisér Biser A. Arichtev.

Ve vysílání by se měl seriál První republika objevit v lednu 2014 a ČT uvažuje, že bude vysílán ve stejný den, v jakém vysílá Vyprávěj (pátek od 20:00). Seriál se teprve začne natáčet, první řada by měla mít víc jak 20 dílů. Pokud bude úspěšný, budou následovat další řady, celkem by mohly být až čtyři.

Vyprávěj skončí ve vysílání ČT letos v červnu, což znamená, že podzimní páteční večery bude muset ČT vyplnit jiným seriálem. Mohlo by jím být např. pokračování legendárního seriálu z 80. let Sanitka – seriál Sanitka 2, který už ČT dokončila, nebo seriál Cirkus Bukowski.

Vedle rodinné ságy První republika připravuje ČT do vysílání další pořady. Jsou mezi nimi detektivní seriál Clona režiséra Tomáše Řehořka, ve kterém hlavní hrdina pátrá po příčinách smrti svého otce-kriminalisty.

Dalším připravovaným projektem je osmidílný cyklus filmových povídek s názvem Škoda lásky, natočený podle námětů našich významných spisovatelů, např. Jaroslava Havlíčka, Michala Viewegha, Ireny Obermannové či Petra Šabacha.

V žánru televizního filmu se připravuje i komedie Osmy, která vypovídá o národní povaze a o době nedávno minulé, za níž stojí autorská dvojice Marek Epstein a Jiří Strach. V hlavních rolích se představí Ivan Trojan a Karel Roden.

Dalším televizním filmem je Poslední cyklista, příběh malého děvčátka, které adoptují bezdětní židovští manželé v roce 1933. Scénář dvoudílného televizního filmu, inspirovaného mimo jiné životními zážitky a kresbami paní Helgy Weissové-Hoškové, napsali Tomáš Töpfer a Jiří Svoboda.

Mezi podpořenými filmovými projekty, na kterých se ČT podílí, se objevuje např. i celovečerní film Vejška, který je volným pokračováním divácky nejúspěšnějšího filmu Tomáše Vorla Gympl. Hlavní hrdinové se tentokrát potýkají s nástrahami vysokoškolského studia a to jak během přijímacího řízení, tak i během studia.

Svůj filmový debut s názvem Krásno realizuje i za podpory České televize herec a divadelní režisér Ondřej Sokol.

Dalším celovečerním filmovým projektem bude také černá komedie Díra u Hanušovic, pod níž je podepsán režisér Miroslav Krobot a jeho herecký tým renomovaného Dejvického divadla.

Od začátku letošního roku schválila ČT na Programové radě zatím 115 projektů s náklady 237 milionů korun, z nichž více než 90 milionů korun investuje do projektů hrané tvorby.

-mav-