Sedmička zamíchala prodeji týdeníků, celkem ztrácejí 7%

středa, 26. června 2013, 13:00 Tisk MediaGuru

Týdeníků se letos v průměru prodává o 140 tisíc méně než loni. Segment ovlivnil příchod Sedmičky.

Bulvární týdeník Sedmička vydavatelství Empresa Media se od své přeměny v loňském srpnu zařadil na pozici druhého nejprodávanějšího tuzemského týdeníku a promíchal postavením časopisů zejména v bulvárním segmentu.

Auditovaná data o prodaných nákladech ABC ČR za první čtyři letošní měsíce ukazují, že v meziročním srovnání to byly právě vycházející bulvární týdeníky před příchodem Sedmičky, které v součtu zaznamenaly nejvyšší meziroční snížení prodaného nákladu. Je tak zřejmé, že přízeň čtenářů se částečně přelila právě od zavedených týdeníků k novému titulu. Nejvíce příchod Sedmičky pocítil týdeník Pestrý svět, jehož průměrný prodaný náklad se za období leden až duben v meziročním srovnání snížil o 20 %. Sedmička se v průměru dostala právě před Pestrý svět a ve sledovaném období zůstala těsně pod hranicí 200 tis. prodaných výtisků. Jediným týdeníkem, který se v prodaném nákladu drží nad 200 tisíc výtisků týdne, je Rytmus života, přestože i v jeho případě se prodej v meziročním srovnání snížil.

Příchod nového týdeníku se ale odrazil i na Story, který se v březnu rozhodl změnit periodicitu a od dubna vychází jako čtrnáctideník.

Vývoj prodeje týdeníků, I-IV/2013 (ks), změna v %

Další skupinou, u níž se prodaný náklad snižuje více, než je průměr všech týdeníků, jsou nedělníky. Snížení je srovnatelné u všech tří vycházejících nedělníků – Nedělní Blesk, Nedělní Aha! a Nedělní Sport.

Nejméně se prodané náklady snižovaly u zpravodajských týdeníků (za celou kategorii -3 %), což je dáno zejména rostoucím trendem u Respektu, který oproti loňským prvním čtyřem měsícům letos ve stejném období zvýšil prodaný náklad o 4 %.

Po cenových úpravách v druhé polovině roku se podařilo zvýšit prodaný náklad také společenskému týdeníku Instinkt. Společně s Respektem byly jedinými, kterým se prodej v meziročním srovnání letos zvýšil.

Celkem se v průměru od ledna do dubna prodalo 2,027 mil. kusů týdeníků, což bylo o 7 % méně než ve stejném období loni – tj. pokles o cca 142 tis. kusů týdně.

Vývoj prodaného nákladu týdeníků, I-IV/2013 a IV/2012, ks

Zdroj všech dat: ABC ČR

-mav-