Komisi pro šetření v ČT opouští další člen

pondělí, 02. prosince 2013, 14:09 TV MediaGuru

Z původně pětičlenné komise pro prošetření stížnosti v ČT odchází další člen, prorektor UK Michal Šobr.

Komisi odborníků, která má hodnotit stížnost redaktorů České televize na údajné zasahování do zpravodajství, opustil prorektor Univerzity Karlovy Michal Šobr. Informoval o tom dnes server iDnes.cz. Původní skupina pěti expertů tak po odchodu novinářky Dany Schmidt v minulém týdnu ztratila dalšího člena. Se zjištěními komise má generální ředitel Petr Dvořák seznámit Radu České televize 11. prosince.

„V důsledku vážné zdravotní situace v mé rodině jsem členství v expertní komisi v pátek zrušil a jejího jednání se nezúčastním," uvedl Šobr. V minulém týdnu se z komise ze zdravotních důvodů omluvila česko-dánská novinářka Schmidt, kterou ČT nikým nenahradila.

Nespokojení redaktoři se v říjnu obrátili na Radu ČT a upozornili ji na údajné zasahování do zpravodajství ze strany šéfredaktora Petra Mrzeny. Zpochybňování nestrannosti odmítl ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. Kompletní seznam 24 kritiků zná jen předseda Rady ČT Milan Uhde, jména zveřejnili pouze moderátorka Daniela Drtinová a Adam Komers, ostatní kvůli obavě z odvety zůstali v anonymitě. Uhde řekl, že jej Dvořák ani nikdo z panelu oficiálně o ničem neinformoval. „Domnívám se, že ti lidé odcházejí proto, že zadání pro ně není přesvědčivé. Ale to je jen moje domněnka," poznamenal Uhde.

Ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák míní, že šéf Rady ČT Milan Uhde svými výroky zpochybňuje komisi, jež má prověřit stížnost části redaktorů. Žádá proto televizní radu o utvrzení, že navržený postup, tedy vznik a práci komise, jak je dříve Dvořák navrhl, radní dál považují za správný a relevantní. Dvořák to uvedl v dopise radě, o němž informovala mluvčí veřejnoprávní televize Alžběta Plívová.

Dalšími členy komise jsou předsedkyně Etické komise Syndikátu novinářů Barbora Osvaldová, sociolog Jaromír Volek a zahraniční zpravodaj Rob Cameron z BBC. Se zjištěními komise má ředitel Dvořák seznámit Radu ČT podle původních plánů 11. prosince.

„Neměl jsem z toho zadání vůbec pocit nejasnosti," cituje iDnes.cz Camerona. „Možná, že v příštích dnech bude mít kolega Uhde příležitost vyjádřit se k této věci mnohem zásadněji. Víc nebudu prozrazovat. Až se toho dozvíte více, tak mou poznámku pochopíte," řekl serveru Volek a dodal, že komise by "v celé kauze mohla hrát podstatnější roli".

Drtinová v minulém týdnu řekla, že redaktoři sestaví vlastní komisi, která se jejich kritikou bude rovněž zabývat. Upozornila, že aktivita není namířena proti snaze generálního ředitele, se členy jeho komise redaktoři údajně spolupracují.

Na původní kritiku reagovalo vlastním prohlášením dalších 61 redaktorů televize, kteří vedení zpravodajství ČT vyjádřili podporu. Část z nich poté podpořila i samotného Šámala, aby zabránila jeho případnému odvolání.

Aktualizovali jsme o názor generálního ředitele ČT Petra Dvořáka.