M. Pavel: Médea nás po článku o Soukupovi vyškrtla

čtvrtek, 05. prosince 2013, 09:56 Tisk MediaGuru

Vydavatel Literárních novin zdůvodňuje, proč se listu ekonomicky nedaří.

Týdeník Literární noviny, který vydává společnost Litmedia vydavatele Miroslava Pavla, se zatím nedokázal vymanit ze ztrátového hospodaření, a to navzdory rostoucímu počtu předplatitelů. Inzertní příjmy však nejsou dostatečné, proto vydavatel od příštího roku pozmění periodicitu vydání z týdeníku na měsíčník a zároveň upraví počet vydávaných příloh.

Ztrátové hospodaření vysvětluje ve čtvrtečním vydání Literárních novin vydavatel Miroslav Pavel především nezájmem reklamních agentur o tento literární týdeník. „Největší z nich, Médea, nás dokonce úplně vyškrtla poté, co se Michal Komárek zabýval mediálními aktivitami jejího majitele. A i když volný prodej a počet předplatitelů roste, roste příliš pomalu,“ zdůvodňuje Miroslav Pavel to, proč se noviny zatím nedostaly ani na tzv. černou nulu.

Literární noviny v loňském listopadu otiskly článek s názvem Tah Johnem (Český Berlusconi útočí), který se věnoval majiteli mediální agentury Médea a mediální společnosti Empresa Media Jaromíru Soukupovi.

Vydavatel si zároveň uvědomuje, že tištěná média se dostávají do fáze dlouhodobé krize. Na tento vývoj kromě změny periodicity tištěného titulu reaguje posílením webových stránek časopisu. „Tato kombinace by měla zajistit, že značka Literárních novin jako kvalitní české žurnalistiky s otevřeným a kritickým pohledem na domácí i zahraniční témata zůstane zachována,“ uvádí v novém vydání Literárních novin Miroslav Pavel.  

Literární noviny tak budou v příštím roce vycházet jako měsíčník, zachovají novinovou podobu, zvýší počet stran a v každém vydání plánují minimálně dvě přílohy (Harmonie života a Biblio). Zároveň otevřou Klub kritického myšlení Literárních novin a také Akademii Literárních novin.

-mav-