Vítězem Zlaté koule se staly bubliny od Magnesia

úterý, 11. března 2014, 07:20 Aktuality, Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Vítězem pravidelné odborné ankety Zlaté koule, kterou pořádá sdružení Digitální Agentury, sekce při AKA, se pro rok 2013 staly Karlovarské minerální vody s kampaní Magnesia. První živá bannerová kampaň poutala pozornost veřejnosti na domovské stránce iDnes.cz od 11. do 17. listopadu, kde se návštěvníkům zobrazovaly reklamní vzkazy minerální vody Magnesia u článků ve formě komiksových bublin s hláškami, které v reálném čase glosovaly domácí i zahraniční události. Hlášky doprovázel klasický banner obsahující „kalkulačku hořčíku“. Realizující agentura Symbio Digital za tímto účelem musela pro iDnes.cz vyvinout zcela nový bannerový formát.

„Pomocí jednoduchého skriptu přímo v banneru jsme sledovali obsah na titulní straně iDnes.cz a posílali jsme notifikace o změnách do našeho systému. Unikátní technologické řešení pak spočívalo v tom, že v odhlučněné kanceláři seděl náš textař, který ve spolupráci s klientem hlášky do banneru vymýšlel,“ popisuje proces výroby „živé“ kampaně Libor Šimon, jeden z majitelů agentury Symbio. Během kampaně, která trvala 168 hodin, bylo vytvořeno 700 unikátních textů do bublin. Ty zasáhly 1 054 000 unikátních uživatelů. Konverzní poměr stránky Magnesia.cz dosáhl 47,8 %.

Druhé místo získalo Sdružení pro integraci a migraci SIMI + Člověk v tísni s kampaní Cizinky na úklid agentury Mather Advertures. Oceněna byla odvaha klienta schválit kontroverzní integrovanou kampaň, rozpoutat bouřlivou diskuzi a připoutat pozornost k tématu. Za tři týdny „provokující“ kampaně, kdy byla vytvořena fiktivní agentura Cizinky na úklid, která pofiderním způsobem nabízela své služby, se podařilo „dosáhnout“ několika nařčení z obchodu s bílým masem, stížnosti na Senátu, hrozby trestního oznámení na policii, hrozby soudem, mnoha dohadů v médiích i urážek pro hlavní hrdinku kampaně. Největší výzvou bylo neprozradit, že jde o fingovanou aktivitu. Po odhalení skutečného cíle kampaně a firem, které za projektem stojí, klient díky ohlasu veřejnosti získal mediální prostor v řádu několika milionů zdarma.

Na třetím místě se umístila Česká pojišťovna s kampaní Bez kola od agentury Media Factory za odvahu jít do kontroverzního konceptu kampaně, který počítal s použitím videí ze skutečných krádeží jízdních kol. Za spojení kreativity a technického řešení byla kampaň oceněna společností Google, která ji v lednu 2014 zařadila do globálního výběru nejlepších kampani Google Creative Sandbox

-kch-