Astrosat uzavřel koupi Sanomy, má dva jednatele

středa, 30. dubna 2014, 15:42 Lidé, Tisk MediaGuru

Ve stejný den, kdy svého majitele mění Ringier, dochází i ke změně vlastnictví společnosti Sanoma.

Magazínová společnost Astrosat (skupina Vltava-Labe-Press) uzavřela ve středu 30.4. 2014 akvizici společnosti Sanoma Media. Dohoda o převzetí byla uzavřena loni před Vánoci, k převzetí došlo na konci letošního dubna. Sanoma Media se pod Astrosat začleňuje ve stejný den, v jaký byla uzavřena transakce mezi společností Czech News Center (Daniel Křetínský, Patrik Tkáč) a mediální společností Ringier Axel Springer CZ.

Společnost Astrosat přebírá vlastnická práva nad společností Sanoma Media. Společně s tím dochází ke jmenování dvou jednatelů Sanomy. „Novými jednateli se stávají Karin Vedrová, jednatelka Astrosatu, a člen představenstva VLP Jaromír Skopalík,“ uvedla pro MediaGuru.cz generální ředitelka skupiny Vltava-Labe-Press Jitka Bosáková.

Sanoma Media se v dohledné době přejmenuje na Astrosat Media a bude začleněna jako dceřiná společnost Astrosatu. Do budoucna pravděpodobně dojde ke spojení Astrosatu a Astrosat Media.

Astrosat tak akvizicí získává časopisy Týdeník Květy, Vlasta, Překvapení, Praktická žena, Story, Fajn život, National Geographic, Chuť a stylDům a zahrada . Astrosat se zaměřuje především na vydávání programových titulů (TV mini, TV star, TV magazín, TV expres, Křížovkářský TV magazín a společenských titulů Magazín Šíp, Glanc a kulinářský Gourmet).

Astrosat má v současnosti na tiskovém trhu třetí nejvyšší podíl z pohledu počtu čtenářů (10 %) – jeho tituly osloví 2,2 mil. čtenářů. Podíl Sanomy představuje 5 %, když tituly vydavatelství osloví více než 1,2 mil. čtenářů.

V kumulativním součtu se tak Astrosat společně se Sanomou dostávají nad Bauer Media a Bauer Media Praha aatakují nejsilnějšího hráče, vydavatelství Ringier Axel Springer CZ. Lze však předpokládat, že mezi čtenáři těchto titulů existují překryvy, proto na potvrzení jejich konečných podílů je potřeba počkat až s údajem za souhrnný zásah obou vydavatelských domů.

Podíl vydavatelů na tiskovém trhu celkem, 2. pololetí 2013

Zdroj: Media projekt, SKMO, Unie vydavatelů, Median, STEM/MARK

-mav-

-mav-