Babiš: Informace o mém zájmu o Novu jsou nesmysly

čtvrtek, 10. dubna 2014, 14:00 TV MediaGuru

Vlastník mediální skupiny Mafra Andrej Babiš odmítl informace o jeho údajném zájmu o TV Nova.

Ministr financí Andrej Babiš, který na mediálním trhu vlastní skupinu Mafra, mj. vydavatele deníků MF Dnes a Lidové noviny, odmítl informace, podle kterých se měl oživit jeho zájem o televizní skupinu Nova. Informace se tento týden objevila na mediálním trhu s tím, že dohody mezi Andrejem Babišem a majitelem skupiny Nova nejsou vyloučené. Babiš tyto informace označil za nesmyslné.

„To je nesmysl, a i kdyby to byla pravda, tak to nemůžu dělat, jsem politik, všichni by se zbláznili. Mám Mafru a stále se říká, že do ní zasahuju,“ reagoval Babiš na dotaz MediaGuru.cz. „Dokud jsem politik, tak to není téma. Žádné mediální akvizice nebudu dělat,“ dodal. Se společností Agrofert, kterou vlastní, a z jehož vedení se kvůli své vládní funkci stáhl, údajně v této věci nekomunikuje.

Ještě na konci letošního ledna ale v pořadu Interview Daniely Drtinové, který vysílal kanál ČT24, Andrej Babiš zájem Agrofertu o koupi televize nevyvrátil. Uvedl ale, že žádná televize není k dispozici.

Spekulace o tom, že by nejsledovanější komerční televize mohla alespoň svou částí zamířit do mediálního portfolia skupiny Agrofert, se objevují pravidelně od loňského léta. Poté, co si podnikatelské skupiny rozdělily tiskový trh, se očekává, že k vlastnickým změnám může dojít na tuzemském televizním i rádiovém trhu.

Ve skupině Nova získává stále větší vliv hlavní akcionář společnosti CME, mediální firma Time Warner. Ta CME pomáhá s likviditou a se snižováním jejího zadlužení. CME v současnosti prochází restrukturalizací, což se projevuje mj. i na českém trhu snižováním počtu zaměstnanců.

-mav-