Konsolidovaná ztráta CET 21 je nižší, klesly i výnosy

čtvrtek, 03. dubna 2014, 07:21 TV MediaGuru

Konsolidovaná ztráta CET 21 loni klesla na 100,9 mil. dolarů z předloňských 311,9 mil. USD.

Společnost CET 21, která drží licence na vysílání televizních stanic skupiny Nova, loni snížila konsolidovanou ztrátu na 100,9 milionu dolarů (dvě miliardy korun) z předloňských 311,9 milionu dolarů. Výnosy klesly na 255 milionů ze 341,9 milionu v roce 2012. Vyplývá to z výsledků, které zveřejnila mateřská Central European Media Enterprises. Takzvaná úplná ztráta, která zahrnuje i další finanční vlivy, podle těchto materiálů činila 110 milionů USD.

Konsolidované údaje zahrnují vedle tuzemské CET 21 také její stoprocentní účast v provozovateli slovenské televize Markíza prostřednictvím CME Slovak Holdings a dále dceřinou firmu Čertova nevěsta, u níž loni oznámila úplné převzetí. Firmu, která vznikla v roce 2010 v souvislosti s výrobou stejnojmenného filmu, do té doby vlastnila prostřednictvím Media Pro Pictures spolu se společností GOLEM film.

Konsolidovaný výsledek je ve ztrátě v posledních dvou letech, ještě v roce 2011 zisk představoval 25,9 milionu dolarů při výnosech 399,6 milionu USD. Nyní zveřejněné údaje jsou odvozeny od celkových čísel CME oznámených na konci února. Podle nich celá mediální společnost Central European Media Enterprises loni snížila čistou ztrátu o zhruba polovinu na 281,5 milionu dolarů a výnosy jí klesly o desetinu na 691 milionů USD. Firma tehdy rovněž informovala o dohodě na novém financování s hlavním akcionářem Time Warner.

CME a její části, včetně tuzemské CET 21, od loňského roku procházejí transformací, která má pomoci zaměřit se na snižování programových a provozních nákladů vzhledem k současnému vysokému zadlužení. S tím souvisely také personální změny odstartované odchodem prezidenta Adriana Sarbua z vedení CME, následované výměnou vedení v CET 21, kterému nyní šéfuje Christoph Mainusch.

V samotné CET 21, která drží licence stanic Nova, Nova Cinema, Telka, Smíchov, Fanda a Nova Sport, z širšího vedení v posledních měsících odešlo několik lidí, mezi nimi ředitel sekce internetu Pavel Krbec, marketingový ředitel Ondřej Křivka a ředitel PR a komunikace Josef Koukolíček, odchod v tomto týdnu oznámil i ředitel sekce Nova Sport Marek Kindernay. Televize oficiálně oznámila, že prochází interní reorganizací.