Neziskovky „hrají“ v kampaních běloruský hokej

pátek, 09. května 2014, 14:38 Aktuality, Reklama MediaGuru

Před zahájením mistrovství světa v hokeji v Bělorusku spustily některé české neziskové organizace kampaně upozorňující na porušování lidských práv v pořadatelské zemi.

Nevládní organizace Amnesty International ČR pokračuje v kampani s názvem „Není to jen o sportu“, kterou reaguje už od olympiády v Soči na skutečnost, že se v poslední době řada významných sportovních akcí přesouvá do států s velmi nízkou úrovní demokracie.

V rámci „pozvánky“ do Běloruska spustila Amnesty interaktivní web, který upozorňuje na vězně svědomí, které běloruský režim dlouhodobě perzekuuje – na předsedu lidskoprávní organizace Alese Běljackého, opozičního kandidáta posledních prezidentských voleb Mikolu Statkieviče a studentského lídra Eduarda Lobaua.

Návštěvníci mohou vyjádřit svou podporu vězni tím, že si vyberou na virtuálním zimním stadionu v Minsku sedadlo někde poblíž uvězněného, jehož osud je mu nejbližší. Tím podepíše petici Amnesty, která žádá prezidenta Alexandra Lukašenka o jeho propuštění a nápravu opatření, která umožňují porušování lidských práv v Bělorusku. Zároveň zjistí, kdo sedí poblíž, tedy, kdo „je v tom s ním“, může si vygenerovat speciální vstupenku na minský stadion a třeba se o ni podělit s přáteli prostřednictvím sociálních médií.

Dále upozorní na problematiku porušování lidských práv v Bělorusku 20. května happeningem v horní části Václavského náměstí.

Společnost Člověk v tísni rovněž vsadila na podobné téma a hraje ve své kampani hokej. Spustila webové stránky Běloruská střídačka, které doplňuje videospotem.

Pro fanoušky jsou připraveny plácačky se sloganem kampaně: „Fandím lidským právům v Bělorusku“. Cílem kampaně je především poskytnout hokejovým fanouškům širší spektrum informací.

-kch-