Reklamy poškozovaly značku Magnesia, potvrdil soud

pondělí, 07. července 2014, 13:10 Aktuality, Reklama MediaGuru

Společnost Karlovarská Korunní neuspěla s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS), definitivně tak skončil její spor s konkurenčními Karlovarskými minerálními vodami (KMV). Jeho příčinou byla reklamní kampaň na Korunní, která upozorňovala na rizika spojená s nadměrným příjmem hořčíku a zdůrazňovala vyvážené složení Korunní. Podle KMV reklamy poškozovaly značku Magnesia. ČTK to zjistila z usnesení v soudní databázi.

Vrchní soud v Praze loni po intervenci Nejvyššího soudu nařídil, aby se Karlovarská Korunní omluvila za nekalou soutěž a v budoucnu se zdržela některých konkrétních reklamních sdělení. Šlo o několik variant tvrzení, že minerální vody s vysokým obsahem hořčíku je třeba střídat, protože magnesium v lidském těle může způsobit necitlivost či apatii. Požadované pětimilionové odškodnění ale vrchní soud KMV nepřiznal.

Následovalo dovolání Karlovarské Korunní. Nejvyšší soud podnět nedávno odmítl bez veřejného jednání, aniž by se blíže zabýval konkrétními argumenty. Dospěl k závěru, že dovolání není dostatečně přesně vymezené, a nesplňuje tak formální požadavky.

Spor měl složitý vývoj. Krajský soud v Plzni původně žalobu v roce 2009 zamítl, žádnou nekalou soutěž totiž nezjistil. Vrchní soud v Praze pak sice uznal oprávněnost některých argumentů KMV, ale odvolání přesto v klíčových bodech zamítl. Následoval verdikt Nejvyššího soudu, který dal zapravdu tvrzení o nekalé soutěži a vrátil spor o stupeň níže k novému projednání. Teprve poté vrchní soud žalobě částečně vyhověl.

Sporné reklamní spoty na Korunní uváděly, že vysoký obsah hořčíku v lidském těle může způsobit zdravotní problémy. Všechny spoty zakončovalo sdělení, že správný poměr všech minerálních látek včetně hořčíku má přírodní minerální voda Korunní.

-čtk-