Deníky v pololetí klesly o 7 %, nejlépe si vede Blesk

pondělí, 11. srpna 2014, 13:59 Tisk MediaGuru

České deníky v prvním letošním pololetí částečně zmírnily pokles prodaného nákladu.

Průměrný prodaný náklad českých deníků za období prvního pololetí letošního roku představuje 870 tisíc výtisků denně. To je o necelých 7 % méně než v prvním pololetí 2013. Znamená to, že každý den se v průměru v letošním pololetí prodalo o 60 tisíc výtisků méně než v loňském pololetí.

Snížení je však nižší, než je dlouhodobý průměr poklesu deníkového trhu v posledních letech, který se pohybuje na 9-10 %. Zmírnění poklesu vydavatelé dosahují pomocí elektronických verzí či ostatního prodeje. Pultový prodej (prodej v obchodech, supermarketech či na benzinových pumpách) totiž v pololetí klesl o 10 %, tedy více, než je průměr trhu za první pololetí 2014.

V celkovém prodaném nákladu si v meziročním srovnání nejlépe vede bulvární deník Blesk, jehož průměrný náklad se udržel na úrovni prvního pololetí 2013. Také v pultovém prodeji si Blesk vedl nejlépe ze všech deníků, když meziročně ztratil cca 7 % z loňského prodeje.

S vyšším než 10procentním poklesem prodaného nákladu se za období prvního pololetí musel vyrovnat deník MF Dnes. Průměrný prodaný náklad deníků Lidové noviny, Deník a Aha! byl v prvním pololetí nižší o 9 %. To se promítlo i do poklesu v pultovém prodeji. Vyšší procentuální snížení pultového prodeje u Hospodářských novin není zcela vypovídající, protože prodej HN je z více než 60 % založen na předplatném.

Vývoj celkového prodaného nákladu deníků (ks)

Deniky_prodej

Vývoj pultového prodeje deníků (ks)

deníky_PP

Zdroj: ABC ČR, změna je uvedena v %

-mav-