Warner Bros v ČR končí, filmy bude šířit Freeman Ent.

úterý, 07. dubna 2015, 18:08 Aktuality, TV MediaGuru

Pobočka společnosti Warner Bros. Entertainment, která zajišťovala distribuci filmů tohoto hollywoodského studia, ukončí působnost na českém trhu. Warner Bros. převádí svoji obchodní činnost na Freeman Entertainment, která bude distribuovat snímky i dalších společností. Informoval o tom server Hospodářských novin.

"Budeme zajišťovat kinodistribuci filmů studia Warner Bros. i několika dalších studií včetně Lionsgate, Summit Entertainment a také hraných filmů studia DreamWorks," cituje server mluvčí firmy Evu Teglovou. Výkonným ředitelem společnosti Freeman Entertainment pro Českou republiku byl jmenován Radovan Čech, který tak podle iHned.cz de facto vystřídá dosavadní ředitelku českých Warnerů Danu Janovskou.

Snímky Warner Bros. v tehdejším Československu jako první uváděla společnost Interama, v dalších letech se o jejich distribuci staraly firmy Gemini Film a Guild. Od roku 1991 v Česku působila společnost Warner Home Video, která se od roku 1998 rozšířila i o filmovou distribuci.

Na trhu byla tuzemská pobočka Warner Bros loni třetí největší, její podíl na tržbách dle údajů Unie filmových distributorů činil 240,5 milionu korun, tedy 16,4 procent. Větší byly CinemArt a Falcon, připomněl iHned.cz.

-čtk-