ČT by mohla získat z obchodu víc, než plánovala

čtvrtek, 27. srpna 2015, 07:00 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize by mohla v letošním roce získat z podnikatelské činnosti o tři procenta více než v rozpočtu plánovaných 630 milionů korun. Loni inkasovala 624 milionů Kč. Na dnešním zasedání Rady ČT to uvedl její člen Luboš Beniak.

Podle Beniaka veřejnoprávní instituce v prvním pololetí získala 47 procent plánovaných výnosů z podnikání. Tyto příjmy za prodej reklamy, sponzoringu a práv tvoří devět procent z celkových výnosů ČT. "Teď to vypadá, že výnosy brnkají o strop možného. Výnosy jsou limitovány trhem a právním prostředím," podotkl.

Hlavní výnosovou složkou v rozpočtu ČT je příjem z výběru koncesionářských poplatků. V polovině roku ČT vybrala přesně polovinu očekávaného objemu poplatků. Zpomalil se také pokles počtu registrovaných televizních přijímačů z 5000 na zhruba 1000 měsíčně, což je podle Beniaka výsledkem loňské masivní oslovovací kampaně a při celkovém počtu 3,5 milionu registrovaných přístrojů jde o zanedbatelné číslo.

"Všechny hlavní nákladové kategorie byly čerpány na úrovni 46 až 49 procent plánovaného letošního rozpočtu," dodal Beniak.

Česká televize má letos hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 6,956 miliardy korun, což je o 90 milionů méně, než byl plánovaný rozpočet na loňský rok. Rada dnes také schválila konečnou podobu výroční zprávy o hospodaření ČT v loňském roce.

-čtk-