ČT a ČRo získají zřejmě větší nárok na odpočty DPH

pátek, 13. ledna 2017, 14:45 Aktuality, TV MediaGuru

Veřejnoprávní Česká televize a Český rozhlas budou zřejmě smět uplatňovat nárok na odpočet daně z přidané hodnoty za pořízené zboží nebo služby ve stejném rozsahu, jako ho mohou uplatňovat komerční rozhlasové a televizní stanice. Dnes to schválila Sněmovna ve vládním daňovém balíku, když podpořila pozměňovací návrh sociálních demokratů Vítězslava Jandáka a Václava Votavy. Daňový balík, který mění celkem sedm zákonů upravujících daně, musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident.

Peníze získané tímto výrazným rozšířením možnosti odpočtů můžou pomoci ČT a ČRo financovat další etapu digitalizace vysílání. Televizní i rozhlasové poplatky dani z přidané hodnoty nepodléhají, ČT a ČRo proto nemají nárok na odpočet daně ze zboží a služeb fakturovaných jejich dodavatelem s daní na výstupu, které nakoupily pro svůj provoz a výrobu pořadů. Například ČT odvedla v roce 2015 podle své výroční zprávy do státního rozpočtu 593 milionů korun na DPH, a to bez nároku na odpočet.

ČT uvádí, že z televizního poplatku 135 Kč představuje DPH 11,75 Kč. "Každá domácnost platící měsíčně koncesionářský poplatek 135 korun tak přispěla České televizi na výrobu, vysílání a provoz de facto pouze 123 korunami. Rozdíl získal stát v podobě skryté daně," uvedl ve výroční zprávě generální ředitel ČT Petr Dvořák. Podle dřívějšího vyjádření předsedy Rady ČT Jana Bednáře by šance na odpočet DPH zvýšila příjmy televize zhruba o desetinu.

Podle generálního ředitele rozhlasu Reného Zavorala by díky změně zákona o DPH mohl rozhlas využít ročně o 100 až 120 milionů korun více. Změna by podle něj přinesla například prostor pro zkvalitňování rozhlasového obsahu, vývoj nových formátů rozhlasových pořadů i pro digitalizaci vysílání, a to bez požadavků na zvyšování poplatků. Rozhlas vede se státem ohledně vracení DPH dlouholetý spor.

Schválený pozměňovací návrh stanoví, že provozovatelé rozhlasového a televizního vysílání ze zákona se ve vztahu k této činnosti vždy považují za tzv. osoby povinné k dani uskutečňující ekonomickou činnost. Ze seznamu činností, které jsou osvobozeny od DPH ale bez nároku na odpočet, se vypouští rozhlasové a televizní vysílání vysílané provozovateli ze zákona.

-mav-