Forum Media: Monetizace online videa je obtížná

čtvrtek, 23. listopadu 2017, 10:45 Internet & Mobil MediaGuru

Na konferenci Forum Media se diskutovalo o online videu a jeho obchodním potenciálu.

Zleva: David Voráček, Monika Jančová, Martin Švarc a Petr Hatlapatka, foto: MediaGuru.cz

Zleva: David Voráček, Monika Jančová, Martin Švarc a Petr Hatlapatka, foto: MediaGuru.cz

Obchodní výtěžnost online videa pouze z prodeje reklamy je na českém trhu stále obtížná, zaznělo na letošním jubilejním ročníku konference Forum Media, kterou pořádá týdeník Marketing & Media společnosti Economia.

Pro Economii, která svá videa včetně DVTV umísťuje pod značku Aktuálně.TV, zatím není online video ziskovou záležitostí, prozradil David Voráček, obchodní ředitel Economie. Na příkladu nákladů vynaložených na výrobu průměrného videa (20 tisíc Kč) doložil, že pro návratnost investice by se takové video muselo zobrazit 50 tisíckrát, aby se při využití dvou prerollů vrátily alespoň investice do výroby. „To je realita, ve které se pohybujeme,“ popsal publiku.

Řešením, jak vylepšit monetizaci online videa, by bylo placení za obsah, ochota platit na českém internetu je ale velmi nízká.

Petr Hatlapatka, vedoucí online prodeje skupiny Prima, srovnal platební model za videa s modelem z televize. „Kdyby se lidé na internetu dívali stejně jako v televizi, bylo by možné mít na onlinu polovinu reklam. Ne ale jeden preroll a jeden midroll. Aby se online video zaplatilo, reklam musí být víc,“ nastínil.

Podle Moniky Jančové, head of digital skupiny Nova, souvisí uvedená situace s dobou sledování televize jako média. Na televizi se lidé v průměru dívají čtyři hodiny denně, u online videa nejde o dobu delší jedné hodiny. „Proto se reklama na web nevejde,“ shrnula.

Nova v oblasti online formátů uvede šestivteřinový bumper ad, který je známý z YouTube. Televizní reklama a online video se mají podle Novy ideálně v kampani doplňovat. „TV reklama doručí rychle a efektivně reach, pracuje s delší stopáží spotu, online reklama je zase skvělá na budování frekvence,“ představila výhody obou médií.  

Ke kratším online formátům je skeptičtější Petr Hatlapatka. Delší stopáže spotů údajně zvyšují pravděpodobnost delšího času, který uživatelé stráví s danou značkou. „Bumper ad je potřeba odehrát denně několikrát, aby si lidé sdělení zapamatovali,“ myslí si.

Obchodní ředitel Seznam.cz Martin Švarc se domnívá, že nejde ani tolik o rozdíly mezi televizí a onlinem, jako o to, aby uživatel dostal svůj obsah na platformě, kterou v patřičném úseku dne využívá. „Pro nás jde o distribuční platformy a naším úkolem je najít správnou formu obsahu pro uživatele, který se na něj dívá,“ řekl i směrem k připravovanému kanálu Seznam TV.

Economia se podle Davida Voráčka do televizního prostředí se svými online pořady nechystá. „Nedává nám to teď ekonomický smysl. Vstoupit do televize je relativně nákladná záležitost s mírou rizika návratnosti investice,“ řekl.

-mav-