YouTube zpřísňuje nasazování reklamy

neděle, 21. ledna 2018, 00:05 Internet & Mobil MediaGuru

Videoserver upravuje podmínky pro monetizaci jednotlivých kanálů, vychází vstříc značkám.

YouTube chce pokračovat v naplňování slibů, kterými loni videoportál chlácholil zadavatele reklamy. Ti vyjadřovali značnou nespokojenost poté, co se jejich reklamy objevily také u rasistických či jinak problematických videí. Nyní ale Alphabet, provozovatel YouTube, představil konkrétní kroky, kterými chce situace napravit. V první řadě ztíží možnosti výdělku začínajícím youtuberům. Ti si dosud mohli říct  o reklamní provize po dosažení mety deseti tisíc zhlédnutí na svém kanálu, nyní ale budou muset „nasbírat" více než tisíc odběratelů svého kanálu a celkovou dobu sledovanosti svých videí přes čtyři tisíce hodin během předchozích dvanácti měsíců.

„Jasně se v posledních měsících ukázalo, že potřebujeme ty správné požadavky a lepší signály k určení kanálů, které si zasluhují možnost hostovat u sebe reklamní spoty," říká Paul Muret,  viceprezident analytického oddělení YouTube. Zároveň platí pravidlo třikrát a dost – po opakovaných prohřešcích vůči pravidlům služby si její provozovatel vyhrazuje právo daný účet smazat.

YouTube současně navazuje na dřívější informace o tom, že vyhodnocování závadnosti obsahu rozhodně nenechá pouze na algoritmech. U své služby Google Preferred, jež nabízí inzerentům reklamní prostor cílící na lukrativní demografickou skupinu obyvatel USA ve věku 18-34 let, má totiž v roce 2018 patřičný monitoring a schvalovací proces vykonávat až deset tisíc pracovníků. Bez jejich posvěcení k sobě žádné video z kategorie Preferred channels inzerci nezíská. Tyto přísnější podmínky začnou celosvětově platit od konce března.

Více kontroly a možností ale získají i samotní zadavatelé. YouTube slibuje, že během příštích měsíců představí nové rozhraní a systém, v rámci kterého budou moci vyladit umístění svých reklam na rozličných kanálech. Služba jim má zároveň názorně ukázat, jak se konkrétní pozice projeví na dosahu sdělení.

Odhodlání zakročit proti nevhodnému obsahu se nicméně YouTube snaží prokázat již teď. Po skandálu, kdy populární youtuber Logan Paul natočil video ze známého japonského lesa, kam se chodí oběsit lidé odhodlaní skoncovat se životem, řeší videoportál ještě další kontroverzi. Nemilosrdně nyní maže videa, jež by nabádala k napodobení takzvané Tide Pod Challenge, tedy výzvě, v rámci které mají její účastníci spolknout jedno minibalení řečeného pracího prostředku.

Ten, přestože svou barevnou kombinací vypadá jako bonbon, obsahuje jedovaté chemikálie, a jde tedy o vysoce riskantní činnost. YouTube tak činí mimo jiné i po výzvě společnosti Procter & Gamble, vlastnící značku Tide. Server nicméně uvádí, že tak činí samovolně v souladu s vlastními předpisy. Iniciativa je nicméně z pohledu Procter & Gamble pochopitelná, neboť případné úmrtí či vážná zdravotní újma adolescentů účastnících se Tide Challenge by značku uvrhla do značně negativních souvislostí.

YouTube ovšem není jedinou platformou, která se snaží vycházet zadavatelům vstříc, již loni takto inzerentům nabídl větší kontrolu nad zobrazováním svých reklam Snapchat.

-jav-