CNN: Reklamy na YT byly opět u nevhodného obsahu

pondělí, 23. dubna 2018, 07:35 Internet & Mobil MediaGuru

Někteří inzerenti opět pozastavují kampaně na YouTube kvůli tomu, že se objevily u nevodného obsahu.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Reklamy od velkých zadavatelů, jakými jsou Adidas, Amazon, Cisco, Mozilla nebo Netflix se podle zjištění CNN objevily na YouTube kanálech, které podporují nacismus, pedofilii nebo severokorejskou propagandu. Stejně tak se na těchto kanálech měly objevit reklamy od amerických vládních úřadů.

Někteří zadavatelé už v reakci na zjištění CNN pozastavili své reklamní kampaně na YouTube. Učinily tak například značky Under Armour nebo Nissan.

Není to přitom poprvé, co se reklamní kampaně na videoserveru YouTube řeší v souvislosti s nevhodným obsahem. Například v loňském roce začali velcí inzerenti stahovat reklamy z YouTube kvůli tomu, že se jejich reklama zobrazovala u obsahu s homofobní nebo rasistickou tematikou nebo u videoobsahu, který zobrazoval děti v kompromitujících situacích.

Nový případ tak podle CNN znovu vznáší otázky, zda YouTube dokáže zajistit bezpečné zobrazování reklamy u obsahu, který nepoškozuje integritu značky. „Jakmile jsme zjistili, že reklamy omylem běží u obsahu, který není v souladu s naší politikou, okamžitě jsme tyto reklamy odstranili. Víme, že I když videa vyhoví našim podmínkám, nejsou všechna videa vhodná pro všechny značky. S klienty ale pracujeme na tom, abychom toto uvedli do pořádku,” uvedla mluvčí YouTube.

Prohlášení společnosti YouTube ale nevysvětluje, proč k nevhodnému zobrazování opakovaně dochází.

I když si zadavatelé údajně nastavili filtr, kterým vyloučili některé kanály ze svých reklamních kampaní, přesto to nezabránilo tomu, aby se jejich reklamy na těchto nevhodných kanálech objevily.    

YouTube na začátku letošního roku omezil kanály, které mohou získávat příjem z reklamy. Je to součást snah YouTube zabránit monetizaci „potenciálně nevhodným videím”.

-mav-