Google: AR je způsob, jak marketingově využít kameru v mobilu

sobota, 28. září 2019, 09:10 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Google testuje potenciál rozšířené reality ve videích YouTube. Zároveň testuje konverzační displayovou reklamu.

Dan Taylor, managing director Global Display Ads, foto: DMEXCO

Dan Taylor, managing director Global Display Ads, foto: DMEXCO

Google rozšiřuje své reklamní možnosti. S novými formáty chce reagovat na čím dál větší digitalizaci tradičních médií i měnící se spotřebitelské chování. Z novinek, které technologická společnost představila na veletrhu DMEXCO v Kolíně nad Rýnem, je vidět, že se snaží využít současné trendy, například stále rostoucí oblibu online konverzace nebo potřebu vyzkoušet si vše pokud možno okamžitě. I z tohoto důvodu testuje možnosti, jak zapojit do digitální reklamy rozšířenou realitu. 

„Snažíme se vytvářet takové reklamní produkty, abychom s nimi dokázali oslovit spotřebitele  tam, kde se pohybují, způsobem, kterým jsou zvyklí konzumovat média,“ uvedl v rozhovoru s MediaGuru.cz Dan Taylor, jenž v Googlu působí na pozici managing director Global Display Ads. I z tohoto důvodu přichází Google s formáty, které zohledňují čím dál častější streamování YouTube videí na televizních obrazovkách. Podle interních dat tak uživatelé sledují každý den přes 250 milionů hodin videoobsahu. Jednou z odpovědí je nedávné rozšíření rezervačního reklamního formátu YouTube Masthead, jenž inzerentům umožňuje publikum oslovit hned, jakmile si na televizi pustí aplikaci YouTube. 

Podobně přistupuje Google i ke streamování audia, jenž po celém světě roste. Podle jarního odhadu portálu Statista by letos měla tímto způsobem poslouchat hudbu jedna miliarda lidí. Přes platformu Display & Video 360 je tak možné systémem real time bidding nakupovat nejen televizní reklamu, ale i audio například v rámci služeb Google Play Music nebo Spotify. 

Discovery Ads budou dostupné do konce roku

Dalším formátem, Discovery Ads, jde Google vstříc způsobu, jakým uživatelé na internetu objevují novinky. Multiplatformní reklama, jež se zobrazuje na YouTube, v promo nabídkách Gmailu nebo na platformě Google Discover, je založena na předpovídání akce spotřebitele při jeho nákupní cestě. Ke zobrazovaní toho nejvhodnějšího obsahu využívá umělou inteligenci. 

Reklamní formát byl v testovacím režimu spuštěn letos v květnu, globálně by měl být dostupný do konce roku. A dosavadní výsledky ukazují, že pomáhá zvýšit konverzní poměr. V případě německého e-shopu Brillen.de jej zvýšil o 300 %, bounce rate se snížila o 34 %. 

Discovery Ads budou globálně dostupné do konce roku, zdroj: Google.

Discovery Ads budou globálně dostupné do konce roku, zdroj: Google.

Konverzace v display reklamě dosahuje v průměru 1,5 min

Stále v testovací fázi je také formát Conversational Display Ads, který přenáší možnost vést dialog s uživateli přímo do reklamního banneru. „Lidé jsou stále více zvyklí na konverzaci, ať už v aplikacích, nebo na firemních webech, jejichž častou součástí jsou dnes chaty,“ vysvětlil Dan Taylor s tím, že tento formát se může hodit třeba pojišťovnám nebo . Průměrná délka chatu v rámci testované displayové reklamy je 1,5 minuty. 

AR umožňuje využít kameru v mobilním telefonu 

Rozšířenou realitu Google nedávno přidal do svého vyhledávání a YouTube videí, kde mohou uživatelé díky AR Beauty Try-On vyzkoušet například rtěnky nebo make-up. Svým uživatelům to jako první nabídla značka M·A·C Cosmetics. Sledující si vyzkoušeli v průměru 11 prezentovaných rtěnek a prodeje z tohoto kanálu stouply o 125 %. 

„Rozšířená realita je pro nás způsob, jak marketingově uchopit kameru v mobilních zařízeních,“ popsal Dan Taylor a dodal, že AR je má mnohem větší potenciál pro reklamní komunikaci než virtuální realita díky tomu, že k tomu lidé nepotřebují žádné speciální vybavení.

-stk-