Lidl prodal deset milionů hrnků Fairtrade kávy „to go“

čtvrtek, 3. října 2019, 10:25 Aktuality, Retail MediaGuru

Zájem o kávu z kávomatů roste, od listopadu 2016 se jen v prodejnách Lidl prodalo přes deset milionů kávy s sebou s certifikátem Fairtrade.

Stále více zákazníků si bere kávu do vlastního hrnku, ušetřilo se tak za rok 600 tisíc kelímků, zdroj: Lidl.

Stále více zákazníků si bere kávu do vlastního hrnku, ušetřilo se tak za rok 600 tisíc kelímků, zdroj: Lidl.

Obchodní řetězec Lidl nabízí kávu s sebou v kávomatech od listopadu roku 2016. Káva má Fairtrade certifikát a od spuštění prvního kávomatu jí bylo prodáno více než deset milionů hrnků.

Největší zájem je údajně o Latte Machiatto a Capuccino, ale zákazníci si mohou vybrat celkem ze 16 druhů nápojů, které jsou připraveny ze speciální směsi zrnkové kávy pocházející z Etiopie, Kolumbie, Brazílie (Arabica) a Indie (Robusta). Populární je i možnost zakoupit si kávu do vlastního hrnku, kterou využívá stále více zákazníků. Za rok se tak ušetří až 600 tisíc kelímků.

Nápoje z kávomatů zvýšily i podíl Lidlu na celkové spotřebě prodaných fairtrade výrobků v ČR. Nejvíce lidí v prodejnách Lidl sáhne po mleté a instantní kávě, roste i prodej kávy zrnkové. V nabídce jsou zastoupeny také kávy s certifikáty UTZ, Fairtrade, Rainforest Alliance, nebo Bio. „Nejpozději do roku 2022 bude certifikovaných 50 % veškeré kávy v naší nabídce,“ říká Zuzana Holá, tisková mluvčí řetězce.

Fairtradové kávy se v roce 2018 prodalo na českém trhu 714 tun, což je o 37 % více než v roce 2017 (uvádí se hmotnost nepražených zrn). Z tohoto množství by se dalo připravit 81 milionů šálků espressa. Pokud výsledky srovnáme s celkovou spotřebou kávy, kterou udává Český statistický úřad (2 kg na osobu), tak podíl fairtradové kávy činí 2,85 %.

Mezi největší prodejce této kávy v ČR patří kromě Lidlu především Tchibo Praha. „Obecně říkáme, že každou sekundu podáváme na našich kávových barech jednu kávu Tchibo Barista, která má certifikaci Fairtrade,“ uvádí na dotaz MediaGuru.cz Eva Kotýnková, tisková mluvčí Tchibo. Dalším největším prodejcem Fairtrade kávy je Benzina ve svých provozovnách Stop café. Vlastní značku fairtradové kávy loni zavedl i řetězec Globus a spotřebitelé najdou fairtradovou kávu i v kapslích značek Nespresso a Starbucks.

-zue-