Spoluzakladatel Wikipedie připravuje zpravodajskou sociální síť

středa, 18. září 2019, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Spoluzakladatel Wikipedie nevzdává svůj žurnalistický projekt WikiTribune. Nová generace má být obdobou Facebooku zasvěcenému komunitnímu zpravodajství.

Jimmy Wales, zdroj: repro YT DMEXCO

Jimmy Wales, zdroj: repro YT DMEXCO

Na Wikipedii, encyklopedii s otevřeným obsahem, narazil při svém brouzdání internetem pravděpodobně už každý. Novinářský projekt jejího spoluzakladatele Jimmyho Walese WikiTribune, jež byla spuštěna před dvěma lety v říjnu, zná však málokdo. Začínala s tím, že ví, jak opravit rozbitý zpravodajský svět, o rok později se už ale sama potácela ve vážných problémech. Po roce příprav má však být už tento měsíc představena její vylepšená verze. Jak uvedl na veletrhu DMEXCO v Kolíně nad Rýnem Jimmy Wales, nová generace WikiTribune bude mít mnohem blíže k sociální síti, na níž si budou uživatelé moci sdílet kvalitní informace a spolupracovat.

V rámci původní WikiTribune se Jimmy Wales s Oritem Kopelem pokusil propojit tradiční žurnalistickou práci a aktivitu komunity, díky níž vzniká od roku 2001 i mateřská Wikipedia. Cílem bylo přinášet za pomoci profesionálních novinářů a nadšených dobrovolníků faktické a neutrální články s ověřenými informacemi, a to zdarma a bez reklam. Nicméně po půl roce fungování se projekt ocitl ve ztrátě 110 tisíc liber (3,2 mil. korun) a po roce byla redakce rozpuštěna.

Důvodem bylo kromě finančních problémů i špatně nastavená spolupráce novinářů a dobrovolníků. Podle otevřeného dopisu obou zakladatelů totiž u komunity převládalo přesvědčení, že novináři stojí nad ní a dohlíží na její práci. Proto bylo již v dubnu letošního roku oznámeno několik změn, které dobrovolníkům dávají větší prostor k psaní a editování textů. Zároveň už k publikaci dokončeného článku nemají oprávnění pouze redaktoři, ale celá komunita. „Ve skutečnosti děláme přesný opak toho, jak lidé obvykle smýšlejí o komunitě a novinářích – komunita zde není, aby pomáhala novinářům, ale novináři jsou zde, aby pracovali pro komunitu,“ napsal Wales s Kopelem v dubnu letošního roku.

Nová WikiTribune bude jako Facebook, kde můžete všechno editovat.

Jimmy Wales

Do konce září by tak měla být spuštěna nová generace WikiTribune, která již nepoběží na WordPressu. Její design má připomínat spíše než souhrn článků sociální síť. „Bude to jako Facebook, kde můžete všechno editovat,“ přiblížil na pódiu v kolínské Messe Wales s tím, že „takovou webovou stránku ještě nikdo nikdy neviděl“. Přinést má radikální propojení profesionální novinařiny s komunitním přispíváním.

„Myslím, že každý, kdo má co do činění s médii, dnes musí být schopen experimentálního myšlení. V současnosti věci nefungují, jak by měly – finanční model médií nepodporuje kvalitní žurnalistiku, lokální novinařina byla v mnoha částech světa zničena –, a proto musíme experimentovat,“ vysvětlil svou motivaci k nové WikiTribune Wales.

Wikipedia

Wikipedia představuje mnohojazyčnou online encyklopedii, na jejíž tvorbě spolupracují dobrovolníci z celého světa. Je bezplatná a bez reklam. Spuštěna byla 15. ledna roku 2001 Jimmym Walesem a Larrym Sangerem. Svůj název odvozuje od spojení slova wiki (havajsky „rychlý“) a encyklopedie. Zpočátku fungovala jen v angličtině, postupně se přidávaly další jazyky – česká verze odstartovala v květnu roku 2002. Dnes obsahuje přes 40 milionů článků ve 303 jazycích. Z pohledu návštěvnosti přesahuje hranice 20 miliard page views měsíčně.

Kromě novinářského projektu WikiTribune stojí Wales také za portálem Fandom (dříve Wikia), který  se zaměřuje na filmy, televizi, video a hry.