Formát Stories dorazil už i na Twitter

sobota, 21. listopadu 2020, 08:00 Internet & Mobil MediaGuru

Formát zavedený Snapchatem a následně vytěžený Instagramem je k dispozici také uživatelům Twitteru. Ovšem v osekané podobě.

Zdroj: Twitter

Zdroj: Twitter

Snapchat, Instagram, Facebook, LinkedIn... A nyní doplnil výčet předních sociálních médií, které si osvojily formát multimediálních alb automaticky mizejících po 24 hodinách, také Twitter. V jeho případě ponesou „stories“ název Fleets, což pořád představuje o něco více invence, než kterou v případě okopírování původně snapchatové funkce předvedl Instagram. Jenže oč více se věnoval provozovatel Twitteru copywritingu, tím méně jako by si dal záležet na vývojářské části novinky. Majitelé twitterových účtů tak musejí prozatím zapomenout na speciální efekty oživující jejich fotografie či videa včetně prvků rozšíření reality. Mikroblogovací služba alespoň slibuje, že brzy zavede kromě možnosti spuštění živého videopřenosu také funkci „nálepek“ sloužících k ozvláštění pořízených fotografií.

Jinak možnosti vytváření jednotlivých Flees obsahují už dávno zavedenou paletu nástrojů: doplnit ke snímku z fotoaparátu textový doprovod, zveřejnit natočené video či pouhý statický text. Podobně „tradiční“ je rovněž i umístění ikony s jednotlivými twitterovými „příběhy“. Stejně jako v případě na začátku zmiňovaných platforem se upozornění na nové příspěvky tohoto typu objevují nad newsfeedem v podobě kruhové ikonky.

Z toho, jak ale Twitter novou funkci popisuje, plyne, že na této platformě by přece jen měla plnit specifičtější úlohu. Zatímco na Instagramu a spol. lidí pomocí Stories mnohdy kreativněším způsobem než v klasických příspěvcích dokumentují byť sebebanálnější detaily každého dne, Twitter chce i za pomoci Fleets přispět ke zlepšení veřejné debaty. Příliš mnoho lidí údajně svůj rozepsaný tweet nedokončí a nechá ho navěky jen ve stadiu konceptu. „Někteří uživatelé nám říkají, že je pro ně tweetování leckdy zdrojem nepohodlí – příspěvky působí tak ,veřejně', tak ,permanentně'. A k tomu si připočtěte tlak na získání co nejvíce retweetů a lajků,“ uvádí se na blogu Twitteru.

Fleets tak mají představovat prostor, kde se lidé budou moci vyjadřovat mnohem uvolněněji než pomocí standardních příspěvků na timeline. Přestože už i tam Twitter jako by podobné trable uživatelů vyslyšel, a dal uživatelům možnost omezit, kdo jednotlivé posty uvidí či na ně získá právo reagovat. Každý, kdo dovoluje zasílat na svůj profil soukromé zprávy i zcela neznámým lidem, nicméně musí počítat s tím, že kdokoliv bude moci zasílat reakce na jednotlivé Fleets. Podle portálu Social Media Today jde o případnou cestu, jak by mohly firmy ještě zvýšit dosah svých sdělení a množství interakce. Nasbírané reakce ovšem stejně jako samotné multimediální album mizí samy po 24 hodinách.

Zatímco ale Twitter cizeluje formát, který se zjevil prvně na Snapchatu před sedmi lety, konkurence dávno hledá další trendy, kterými by se „inspirovala“. Což může ve výsledku dotlačit k dalším úpravám a vylepšením svých Fleets právě i mikroblogovací službu. Aktuálním tématem ve světě sociálních sítí je rozmach TikToku a zareagovat na trend se již pokusil Instagram. Tomu se podařilo původní Stories veleúspěšně okopírovat a nyní usiluje o stejný výsledek i v případě formátu krátkých uživatelsky generovaných hudebních videoklipů. U Twitteru je ale nyní zřejmě hlavní neznámou to, zda nový formát vůbec přijme jeho uživatelská báze za své. Zkušenosti s přenosem Stories na Facebook ukázaly, že pochybnosti jsou na místě.

-riv-