Finalisty pro volbu do Rady ČT doplní právník Mann

úterý, 11. května 2021, 13:30 Aktuality, TV MediaGuru

Finalisty sněmovní volby čtveřice členů Rady České televize (ČT) doplní právník Michael Mann nominovaný spolkem Rugby Spirit Brno.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Finalisty sněmovní volby čtveřice členů Rady České televize (ČT) doplní právník Michael Mann nominovaný spolkem Rugby Spirit Brno. Z původně přihlášených adeptů ho dnes vybral v tajném hlasování volební výbor, který má na starosti média. Mann ve skupině finalistů nahradil Jiřího Grunda, který začátkem května z osobních důvodů z volby odstoupil.

Finalistů je 12 tak, aby na jedno místo připadali vždy tři kandidáti. Volba by se měla uskutečnit na sněmovní schůzi, která začne 25. května. Na předchozí schůzi, jež skončila v pátek, se poslanci k výběru nových televizních radních nedostali.

Senát a část opozice vyzývaly k odkladu volby. Mezi adepty jsou i lidé, kteří podle kritiků představují ohrožení nezávislosti veřejnoprávní televize. Koncem dubna členové volebního výboru debatovali nad rozborem způsobu navrhování kandidátů, kterou jim přinesl senátor David Smoljak (STAN). Analýza se zabývá tím, zda organizace, které nominanty předkládají, splňují zákonem stanovené podmínky. Dospěla k závěru, že některé z nich nikoli. Výbor nakonec žádné doporučení k rozboru nepřijal, informaci senátorů pouze vzal na vědomí.

Adeptů bylo původně 55. Do Rady České televize se mohou dostat vedle Manna publicisté Jefim Fištejn a Pavel Černocký, prezident organizace proti odzbrojování Liga Libe Pavel Černý a předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Ve finále jsou také někdejší vedoucí pracovníci České televize Karel Novák a Radek Žádník, někdejší členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Milada Richterová, právník Jaroslav Kravka a Petr Brozda, kterého navrhl spolek pro studium duchovní hudby Musica Templi.

V 15členné Radě České televize skončí v závěru května mandát Jaroslavu Dědičovi, Jiřímu Kratochvílovi a Danielu Váňovi. Jaroslav Maxmilián Kašparů se funkce předčasně vzdal a stejně jako Dědič se už o znovuzvolení neucházel. Kratochvíl a Váňa jsou mezi finalisty.

Rada České televize je orgán, jejímž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

-čtk-