Twitter končí s napodobováním stories

neděle, 18. července 2021, 08:50 Internet & Mobil MediaGuru

Sociální síti se necelý rok fungující nápodoba formátu stories neosvědčila. Přesto chce nabyté poznatky využít k vylepšování své služby.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Od 3. srpna 2021 přijdou uživatelé Twitteru o možnost vkládat takzvané fleety, tedy multimediálně zaměřené příspěvky, které po 24 hodinách samy zmizí. Digitální platforma Jacka Dorseyho formát okopírovala od Snapchatu, respektive Instagramu, kde se mimořádně uchytil. Twitter bez většího úspěchu převzal i způsob zobrazování fleetů na prominentním místě nad kanálem příspěvků.

„Doufali jsme, že díky fleetům se lidé snáze zapojí do konverzací, které na naší síti probíhají. Nicméně po nasazení novinky čísla neukazovala, že by diskuze oživili nějací noví uživatelé,“ napsal na blogu produktový manažer Twitteru Ilya Brown. Před uvedením novinky přitom firma argumentovala tím, že by řada lidí mohla po spuštění automaticky mizejících příspěvků ztratit ostych publikovat i zdánlivě banální postřehy z každodenního života. Například mezi českými uživateli se ovšem formát uchytil jinak, než Twitter zamýšlel. Mnoho z nich obvykle tímto způsobem publikovalo jen screenshot vlastního standardního tweetu. Díky jeho zveřejnění jako fleetu nicméně mohli snadno zvýšit dosah sdělení.

Zdroj: Twitter

Podle Browna se Twitter více pokusí pochopit, proč se vlastně stávající i potenciální uživatelé Twitteru drželi v případě fleetů tak zkrátka. Nejde přitom jen o akademické úvahy. Twitter měl s obdobou stories i své byznysové záměry. Minulý měsíc společnost oznámila, že v rámci formátu testuje celoobrazovkou reklamu?. V případě úspěšného experimentu by šlo o první využití inzerce, která zabírá 100 procent displeje. Před čtyřmi roky nicméně stejným způsobem experimentovala v rámci formátu takzvaných momentek. Ani ty se na platformě neujaly.

Podle portálu americké byznysové stanice CNBC může krach loni zavedené funkce ohrozit ambiciózní cíle Twitteru, který chce do konce roku 2023 mít 315 milionů denních „zpeněžitelných“ uživatelů. Zároveň by firma ráda do té doby zdvojnásobila tržby. Klíčovém nástrojem k dosažení těchto záměrů mělo být právě nasazování novinek přiživujících nárůst uživatelské základny a množství interakcí. K tomuto cíli se chce Twitter nadále přibližovat a z umrtvených fleetů si do budoucna nechat alespoň nějaké prvky pro vylepšení standardního tweetování. Jde například o možnosti formátování textu nebo vkládání „nálepek“ ve formátu GIF. Provozovatel sociální sítě zároveň neopouští nápad s celodisplejovou reklamu. Podle Browna nyní Twitter vyhodnocuje, jak se během krátkého testu osvědčila a jaký potenciál by její další nasazení mohlo mít.

Nekončí zároveň ani experimenty s oživováním twitterových konverzací. Tento týden začal Twitter nasazovat novinku, co umožní i po publikaci tweetu omezit okruh lidí, který na něj může komentářem reagovat. Cíl je podobný jako při zavádění fleetů: zbavit uživatele případného ostychu a obav z toho, jak na příspěvek zareagují ostatní. Zároveň by opatření mohlo omezit prostor pro kyberšikanu. Masivní využívání nové funkce by ale snadno torpédovalo vizi četnějších vzájemných interakcí mezi uživateli digitální platformy. Tempo nasazování těchto a dalších úprav ale v případě Twitteru svědčí o tom, že firma nejspíš nemá problém hledat ideální nastavení své služby tak dlouho, jak bude potřeba – rok 2023 se ale blíží.

-riv-