Seznam má ovládnout Borgis, vydavatele deníku Právo

úterý, 27. prosince 2022, 15:20 Tisk, Internet & Mobil MediaGuru

Seznam.cz je blízko k tomu, aby získal kontrolu nad deníkem Právo. Spojením se začal zabývat Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Společnost Seznam.cz média, která je stoprocentně vlastněná Seznam.cz, a firma Silky plánují fúzi, která má vést k tomu, že se dceřiná společnost internetové tuzemské jedničky stane jediným vlastníkem společnosti Silky, hlavního akcionáře firmy Borgis. Borgis je vydavatelem deníku Právo. Vyplývá to z návrhu o spojení soutěžitelů, kterým se začal zabývat Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

„Navrhovatel má získat možnost přímo výlučně kontrolovat společnost Silky a jejím prostřednictvím společnost Borgis. K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti vydávání periodického tisku a poskytování reklamy v periodickém tisku. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno," uvádí ÚOHS.

Společnost Silky, která patří šéfredaktorovi deníku Právo Zdeňku Porybnému, je většinovým vlastníkem vydavatelství Borgis (58,4 %). Sám Porybný pak drží dalších 0,86 %, dohromady tak ovládá 59,26 % Borgisu. Seznam.cz je s 33,6 % druhým největším akcionářem Borgisu. Zbytek (7,14 %) patří drobným akcionářům.

Pokud ÚOHS transakci schválí, stane se Seznam.cz hlavním vlastníkem Borgisu a dojde tak k očekávanému propojení společností Seznam.cz a Borgis na mediálním trhu. Obě firmy už dlouhodobě spolupracují na poli internetového zpravodajství, kdy je Borgis dodavatelem obsahu pro weby Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz, které patří Seznamu. Vedle toho drží Seznam.cz od roku 2013 třetinový podíl ve vydavatelství Borgis.  

Vydavatelství Borgis založil Zdeněk Porybný v roce 1990. V letech 2020 a 2021 se tržby blížily 600 milionů korun, v obou letech bylo vydavatelství ziskové. Loni činil zisk téměř 18 mil. Kč. Právo je čtvrtým nejčtenějším celostátním deníkem, jedno vydání si v průměru přečte 165 tisíc čtenářů (zdroj: Media projekt). V průměru se deníku Právo letos prodává každý den necelých 50 tis. výtisků (zdroj: ABC ČR). 

-mav-