Česká e-commerce zakončila první kvartál se 4% růstem

pondělí, 8. dubna 2024, 17:15 Retail MediaGuru

První čtvrtletí letošního roku zakončila tuzemská e-commerce s celkovým růstem tržeb o 4 %. 

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

První čtvrtletí roku 2024 přineslo pokračující vzestup v oblasti e-commerce. Podle dat společnosti Heureka Group se po úspěšném závěru předchozího roku podařilo udržet pozitivní trend a první kvartál roku skončil s celkovým růstem tržeb o 4 % ve srovnání s předchozím rokem. Z pravidelné analýzy eCommerce Insideru navíc vyplývá, že se mírně zvýšila průměrná hodnota objednávky na 1512 Kč, lidé se tak po období šetření a obav z vysokých výdajů začínají vracet k online nákupům, které dosud odkládali. 

„V lednu jsme navázali na silný závěr předchozího roku, i díky tradičně oblíbeným povánočním výprodejům a online nakupování se dařilo i v únoru. Březen byl pak z celého kvartálu nejslabší. Vidíme přímou souvislost s teplým počasím, které lidi vylákalo na výlety a pobyt v přírodě, proto neměli tolik prostoru k prohlížení nabídek na internetu,” komentuje uplynulý kvartál David Chmelař, generální ředitel Heureka Group

Počasí ovlivnilo i nejvíce rostoucí kategorie čtvrtletí. Díky lednovým mrazům se skokanem kvartálu staly brusle na led (+104 %), s nástupem vyšších teplot v březnu Češi přesedlali na kola. To se odrazilo ve zvýšeném zájmu o boty na kolo (+25 %) a nosiče kol (+35 %). Brzký nástup jara vylákal i zahradníky a domácí kutily, dařilo se tedy například sekačkám (+52 %), hnojivům (+34 %), zahradním nůžkám (+25 %) nebo zahradním grilům a vysokotlakým čističům (+19 %). 

„Stále oblíbené jsou i kosmetické produkty a výrobky z drogerie, jako jsou zubní pasty (+19 %), pleťové krémy (+14 %), nebo parfémy (+14 %) a vlasová regenerace (+35 %). Během pandemických let se navíc na internetu výrazně rozšířila nabídka s veterinárními přípravky (+31 %) a lidé se je naučili hledat na internetu. I tady nám počasí sehrálo roli, díky teplu lidé na internetu hledají antiparatické výrobky pro své zvířecí mazlíčky,” představuje trendy předchozích měsíců Jan Mayer, výkonný ředitel Heureka CZ/SK. 

Po letech výraznému zájmu a často dlouhé čekací době se nasytil zájem o herní konzole (-56 %). „Připisujeme to tomu, že kdo měl o některou z nejnovějších konzolí zájem, už si ji pořídil, a nyní jednoduše čeká na nový model,“ komentuje propadák kvartálu Mayer. Podobná je situace s grafickými kartami, které byly často během pandemie vyprodané, nyní jsou v téměř 30% poklesu, stejně jako hit pandemických home officů, automatické kávovary (-46 %). „S tím, že se rodí méně dětí, se snížil zájem o kojenecká mléka, za tento kvartál jsme zaznamenali až 36% pokles,“ říká Mayer a dodává: „Dalším propadákem jsou volně prodejné léky (-19 %), v tomto případě to přičítáme výpadku Nurofenu v lékárnách na přelomu roků 2022 a 2023, kdy se tedy zájem o tento typ zboží na internetu výrazně zvýšil.”

E-commerce Insider: Vybrané kategorie Q1/2024 vs. Q1/2023

Vybrané rostoucí kategorie

Q1/24 vs Q1/23

 

Vybrané klesající kategorie

Q1/24 vs Q1/23

brusle na led

104 %

 

herní konzole

-56 %

sekačky na trávu

52 %

 

automatické kávovary

-46 %

vlasová regenerace

35 %

 

sedací soupravy

-46 %

nosiče kol

35 %

 

kojenecká mléka

-36 %

hnojiva

34 %

 

investiční zlato

-32 %

veterinární přípravky

31 %

 

grafické karty

-29 %

boty na kolo

25 %

 

sjezdové lyže

-26 %

zahradní nůžky

25 %

 

elektrokoloběžky

-25 %

zubní pasty

19 %

 

proteiny

-24 %

vysokotlaké čističe

19 %

 

krmivo pro psy

-20 %

zahradní grily

19 %

 

volně prodejné léky

-19 %

-stk-