Centrum začne významněji prodávat přes RTB

pátek, 07. září 2012, 07:28 Internet & Mobil MediaGuru

Od pondělí 10. září začne společnost Centrum Holdings prodávat část svých ploch v procesu RTB – real time bidding.

Na serverech Centrum Holdings, mj. provozovatele webů Aktuálně.cz, Centrum.cz a Žena.cz, bude možné od pondělí nakupovat display reklamu přes tzv. real time bidding (RTB), neboli prodeje v reálném čase. Centrum Holdings se tak stává v Česku prvním z velkých provozovatelů, který chce RTB významněji zapojit do svého obchodování.

Technologie RTB umožňuje prodej displejových ploch v aukci v reálném čase – draží se každá imprese banneru. Výhoda RTB má spočívat především v efektivitě reklamy, dovoluje totiž reklamní sdělení přesně zacílit pomocí nástrojů, jako je remarketing, behaviorální cílení apod. Odhaduje se, že cca 15 % display reklamy je nakupováno právě přes RTB. RTB je nově se rozvíjející technologií a podle prognóz její podíl na prodeji online reklamy do budoucna dále poroste. Podle průzkumu eConsultancy využívalo v roce 2011 RTB celosvětově 44 % on-line vydavatelů, podíl RTB na obratu trhu s displejovou reklamou bude v USA podle dat IDC v roce 2012 kolem 17 %.

„Očekáváme velmi silný růst display reklamy a RTB bude jeho motorem. Domníváme se, že do display reklamy přitáhne mnoho nových klientů,“ zdůvodnil Pavel Vopařil, ředitel komerční divize Centrum Holdings s tím, že Centrum se tak ujímá role průkopníka trendu na českém online trhu. RTB může být podle Pavla Vopařila i faktorem, který povede k vyššímu růstu investic v oblasti display reklamy než reklamy ve vyhledávání (search).

Centrum Holdings nabídne přes RTB spíše střední a menší formáty, nebude se týkat velkých formátů. Celkově nabídne inventory v rozsahu přes 100 mil. impresí měsíčně. O kolik ploch přesně půjde, nelze v tuto chvíli říci. Do prodeje budou nabídnuty všechny stránky s výjimkou home page.

Centrum už technologii RTB testovalo na menším počtu ploch, nově se ale rozhodlo zapojit do něj i své vlajkové servery a vstoupit do RTB prodeje významněji.

V pilotním provozu Centrum Holdings spolupracuje s Improve Digital a PubMatic, integrován je i systém Google AdExchange. Inzerenti mohou plochy nakoupit pomocí technologií DSP (demand side platform), které nabízí např. AdForm, Accuen, InviteMedia, Sociomantic a další DSP, nebo prostřednictvím mediálních agentur.

O tom, jak RTB funguje, se můžete dočíst zde.

-mav-