Retro české reklamy poprvé

sobota, 29. prosince 2012, 07:30 Reklama MediaGuru

Pamatujete si na reklamy z 90. let? Přinášíme pár kousků pro oživení paměti.

Po roce 1989 se s reklamou doslova roztrhl pytel. Začaly vznikat první soukromé reklamní agentury, zakládaly se reklamní instituce a reklama se pomalu, ale jistě stávala nedílnou součástí našich každodenních životů.

Reklama na začátku 90. let začala reagovat na aktuální dění. Jedním z motivů té doby se stalo rozdělení Československa na dva samostatné státy, což využila například agentura Young&Rubicam v reklamě na stolní olej Heliol pro společnost Palma Bratislava. Tomáš Hanák si v ní nechává na česko-slovenské hranici překládat výhody oleje ze slovenštiny do češtiny.

Dalším výrazným reklamním motivem té doby se stala privatizace, kdy reklamy jednotlivých privatizačních fondů lákaly na zaručeně výnosnou investici. Vzpomeňme například na reklamu Zlatých fondů Kvanto, Investičních fondů s Jaromírem Hanzlíkem, Fondu Trend s Michaelem Kocábem a Martinem Kratochvílem či Harvardských Podílových fondů. Jak se posléze ukázalo, investice zas tak úplně zaručené nebyly.

V roce 1992 začala sázková kancelář Sazka se svou stírací loterií Tutovka. Reklama byla úzce spojená s postavou báby Tutovky v podání Valerie Kaplanové.

Na důležitosti začaly získávat telekomunikační služby. V roce 1996 spouští tehdejší monopolní poskytovatel pevných linek SPT Telecom spot „Minulost už neměníme – teď měníme zítřek“ od agentury Leo Burnett.

V první polovině 90. let navíc nastupují na scénu mobilní telefony. Mobilní operátoři začínají propagovat své služby: nejdříve přichází EuroTel (dnes O2), poté Peagas (dnes T-Mobile) a nakonec Oskar (dnes Vodafone).

Některé z reklam mobilních operátorů

EuroTel (agentura Leo Burnett) – Go karta

Peagas (agentura Euro RSCG)

Oskar (agentura Young&Rubicam) Zmýlená neplatí hned dvakrát

Pokračování příště.

-kch-