Bulvární deník Empresy má stát 5 Kč

úterý, 22. ledna 2013, 08:19 Tisk MediaGuru

Vydavatelství Empresa Media chce opět uplatnit agresivní cenovou strategii. Chystá zavedení levného bulvárního deníku.

Bulvární deník, o kterém v loňském roce začala uvažovat vydavatelská společnost Empresa Media, by měl být podle informací MediaGuru.cz na trh uveden v ceně pouhých 5 Kč. Empresa začala o deníku uvažovat v souvislosti s úspěšným startem inovovaného bulvárního týdeníku Sedmička. V loňském roce si požádala i o ochrannou známku s názvem Deník 7 Sedmička (na obrázku), kterou by mohla pro nový bulvární deník využít. Zda však titul bude vycházet pod tímto názvem, zatím není známo.

Zavedení levného bulvárního deníku kopíruje cenovou strategii, kterou Empresa uplatňuje u všech svých titulů. Týdeník Sedmička se prodává o cca polovinu levněji než nejbližší konkurence v segmentu. Své prodejní ceny výrazně snižovaly i další tituly Empresy – týdeníky Instinkt a nejnověji Týden. Prodejní cena 5 Kč je opět zhruba o polovinu nižší než u bulvárního deníku Aha! (9 Kč), ještě citelnější je srovnání s Bleskem (11 Kč), nejprodávanějším českým deníkem.

Segment bulvárních deníků prošel po zániku deníku Šíp v roce 2002 stabilizací, která nahrávala deníku Blesk, jehož prodané náklady od roku 2002 kontinuálně stoupaly. V letech 2005-2007 přišel velký rozmach bulvárních deníků, které se snažily svézt na rostoucí vlně Blesku, úspěšné však příliš nebyly – na trhu dodnes zůstal pouze deník Aha!, který v tehdejším vydavatelství Ebika Sebastiana Pawlowského rozjížděl v denní periodicitě stávající šéfredaktor Týdne František Nachtigall. Vznik samotného titulu Aha!, který nejprve vycházel jako týdeník, je spjat s Ondřejem Höppnerem.

Stávající situace na trhu bulvárních deníků je však odlišná – prodané náklady bulvárních deníků  včetně lídra Blesku každoročně klesají. Zavedení nového bulvárního deníku tak přinese rozmělnění čtenářské obce a bude znamenat další snížení prodaného nákladu u stávajících bulvárních deníků.

-mav-