Šafr: Osobně nesouhlasím se lží v placené inzerci

pátek, 25. ledna 2013, 19:41 Tisk MediaGuru

Ředitel skupiny Blesk Pavel Šafr se v osobním příspěvku na Facebooku ohradil proti lživým tvrzením v placené kampani.

Sporný inzerát namířený proti prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) zadal pražský advokát přes mediální agenturu, sdělila mluvčí vydavatelství Ringier Axel Springer CZ Kateřina Kuchařová. Schwarzenbergův tým kvůli inzerátu, v němž se objevuje téma poválečného uspořádání, podal trestní oznámení. Štáb soupeře Miloše Zemana se od inzerátu distancoval a sdělil, že s ním nemá nic společného.

Inzerát s výzvou "Nevolte Karla Schwarzenberga" vyšel v deníku Blesk. Jsou v něm gramatické chyby. Podle vydavatelství Ringier Axel Springer CZ ho zadala agentura Mindshare pro klienta advokáta Vladimíra Zavadila, podle některých informací a médií údajně spolupracovníka komunistické Státní bezpečnosti (Stb).

Schwarzenbergův tým večer vyzval vydavatelství, aby sporný inzerát v Blesku už nevyšel. Mluvčí vydavatelství ČTK řekla, že byl objednán jen na čtvrtek a pátek. Inzerce je oddělena od redakce, dodala.

Své osobní znechucení ze "špinavých metod" týmu Zemana dnes na internetu vyjádřil ředitel skupiny Blesk Pavel Šafr.  Na Facebook napsal, že útok, který označil za "tragickou a zlou" politiku, poškodil ČR v zahraničí a zasel nenávist v národě. Požádal, aby lidé rozlišovali redakční práci a placenou inzerci, do níž redakce nesmí zasahovat. Osobně prý nesouhlasí s žádnou z "pomluv a lží", které Zemanovi sympatizanti používají a zveřejňují v placených inzerátech. „Škoda papíru na takové svinstvo. Toto je mé soukromé stanovisko," napsal.

„Domnívám se, že výroky nejsou pomlouvačné, ale byly řečeny dne 17.1. 2013 v televizní debatě na ČT1. Nikoho jsem nechtěl, ani nechci poškozovat," napsal Zavadil redakci Aktuálně.cz. Zavadil inzerát prý nezadal pro Zemana. Zadavatel chtěl podle Aktuálně.cz inzerát dát i do regionálních deníků vydavatelství Vltava-Labe-Press, které to prý odmítly. Zemanova mluvčí Hana Burianová ČTK řekla, že ani s agenturou Mindshare ani se Zavadilem štáb nespolupracuje.

Mediální agentura Mindshare se v prohlášení zveřejněném na Faceboooku za inzerát omluvila Schwarzenbergovi "i všem občanům České republiky". Uvedla, že bylo zneužito jejích služeb. Inzerci prý objednala agentura IMAGE CZ, která Mindshare neoznámila, že se jedná o inzerci namířenou proti jednomu z prezidentských kandidátů. "Obsah inzerátu byl pak dodán zadavatelem přímo do vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, což je postup obvyklý u všech více než 50 klientů agentury Mindshare," uvedla Mindshare, která chce podniknout veškeré kroky na ochranu svého dobrého jména.

Podle serveru iDnes.cz byl Zavadil důstojníkem StB. Sám Zavadil odmítl iDnes.cz své působení v StB komentovat. Podle informací Ústavu pro studium totalitních režimů je u jména Vladimíra Zavadila uvedena funkce starší referent v 1. oddělení zastupitelských úřadů USA a Latinské Ameriky v II. správě SNB.

Text inzerátu se týká poválečného uspořádání Československa a takzvaných Benešových dekretů. O tom diskutoval šéf TOP 09 a ministr zahraničí v debatách se Zemanem. Poválečný odsun německojazyčného obyvatelstva se stal horkým tématem kampaně. 
Podle inzerátu Schwarzenberg řekl, že prezident Edvard Beneš by byl podle dnešních zákonů postaven před haagský tribunál pro válečné zločince. Dále uvádí, že kandidát děkuje za podporu zástupci sudetských Němců Berndu Posseltovi a že považuje poválečný odsun Němců za nespravedlivý, že nebere na zřetel mnichovský diktát a okupaci a že považuje Benešovy dekrety za neplatné.

Schwarzenbergův tým dospěl k názoru, že inzerát porušuje volební zákon a je možná šířením poplašné zprávy, řekl mluvčí Marek Pražák. „V inzerátu stojí, že připravuji půdu pro vrácení majetku potomkům válečných zločinců. Chci zdůraznit, a řekl jsem to již několikrát, že ničí majetek v ČR není a ani v budoucnu nebude ohrožen. Nikdy jsem se nezastal jediného válečného zločince. Je to nehorázná lež. Je to proti mému celoživotnímu přesvědčení," prohlásil Schwarzenberg.

Inzerát bez uvedení zadavatele se objevil také v deníku E15. Ten je patrně namířen proti Zemanovi, neboť se v něm píše: "Nechceme prezidenta, který se podílel na podezřelých privatizacích?".