Bakala prodal Babišovi slovenský Ecopress

pátek, 12. dubna 2013, 14:14 Tisk MediaGuru

Skupina Agrofert Holding koupila slovenskou společnost Ecopress, vydavatele deníku Hospodárske noviny.

Novým stoprocentním vlastníkem společnosti Ecopress se stala skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše. Společnost Ecopress koupila od jejího dosavadního vlastníka, českého vydavatelství Economia. „Smlouva o prodeji byla podepsána v pátek v Praze. Obě smluvní strany se dohodly, že detaily transakce nebudou zveřejňovat," informoval mluvčí Babišovy společnosti AGF Karel Hanzelka. Potvrdily se tak déle trvající informace o tom, že slovenské Hospodářské noviny a další tituly vydavatelství Ecopress získá podnikatel Andrej Babiš.

Jediným akcionářem společnosti Economia je společnost BXR Media Limited, kterou vlastní Zdeněk Bakala. „Prodej slovenské dceřiné společnosti Economia je součástí restrukturalizace vydavatelství, která zahrnovala také reorganizaci portfolia odborných titulů v rámci B2B divize Economie," zdůvodnil mluvčí Economie Luděk Březina, podle kterého je cílem vlastníků vybudovat z Economie centrum ekonomické a názorové žurnalistiky.

Skupina Agrofert přebírá Ecopress i se všemi zaměstnanci. Ecopress na Slovensku vydává deník Hospodárske noviny a několik dalších odborných titulů: Týdeník Zdravotnícke noviny, měsíčníky Stratégie a Investor, dále Obchod, Sestra, Diabetik, Student Life, Horeca magazín či časopis Run.

Pro skupinu Agrofert Holding není koupě slovenského vydavatelství jedinou aktivitou v mediální oblasti. Od roku 2012 vydává v České republice také týdeník 5 + 2 dny.

Agrofert má více než 250 dceřiných společností, v nichž pracuje přes 28 tisíc zaměstnanců. Nekonsolidované tržby skupiny dosáhly v roce 2012 částky 202 mld. korun.

-mav-