Na českém trhu vznikají další tabletové magazíny

středa, 22. května 2013, 08:09 Internet & Mobil MediaGuru

Už třetím titulem, který vychází jen pro tablety, je odborný magazín Architual.

Během necelých tří týdnů zahajuje na českém trhu další titul, který je určen výhradně pro čtení v tabletech (případně v chytrých telefonech). Společnost Magazino Media vydává první ze svých ohlášených odborných titulů – architektonický Architual. Magazín je pro majitele tabletů volně ke stažení od úterý 21. května 2013 v App Storu nebo Google Play.

„Mělo by se jednat o titul s aspirací jednou nohou se rozkročit k odborné a poučené architektonické veřejnosti – k samotným architektům a studentům architektonických a uměleckých škol. Druhou nohou by měl pevně stát mezi čtenáři, kteří v něm budou hledat inspiraci pro své stavby, estetický i myšlenkový soulad a konkrétní informace o dění především na české scéně,“ říká šéfredaktor magazínu Martin Verner.

Magazín Architual bude vycházet jako měsíčník, další číslo se na trhu objeví ke konci června letošního roku. Společnost už přitom dříve uvedla, že má v plánu do konce roku spustit deset titulů.

Český trh tak postupně zažívá rozvoj tabletových magazínů. Narozdíl od stávajících titulů, které jsou v tabletech k dispozici, nemají tyto časopisy žádnou předlohu v tištěné nebo onlinové verzi.

Prvním titulem, který v Česku v tabletech vyšel, byl společenský magazín Dotyk vydavatelství Tablet Media. Ten se krátce po svém uvedení stal nejstahovanějším v českém App Storu. Tablet Media před jeho startem ohlásila, že by chtěla do několika měsíců po zahájení dosáhnout stažení ve výši 10 tisíc. Je pravděpodobné, že tuto metu překoná dříve, než předpokládala.

V minulém týdnu rozšířil nabídku tabletových titulů lifestylový časopis Adam. Adam se tak stal prvním lifestylovým magazínem, vytvořeným speciálně pro tablety. Zaměřuje se na muže starší 30 let ze střední a vyšší příjmové skupiny. Obsahově se věnuje jen lifestylovým tématům, nemá ambici dotýkat se politicko-ekonomických témat. Obsahuje mj. informace z kultury, vědy, techniky, cestování, historie a sportu. Titul vydává společnost Forsage-Team.

V Česku už je v současnosti vice než 600 tisíc tabletů, ukázal v minulém týdnu výzkum Media projekt. Tablety se tak rychle rozšiřují, jejich penetrace je na úrovni 7 %, když ještě před půl rokem představovala 5 %.

-mav-