Sarbu rezignoval na vedoucí funkce CME

středa, 21. srpna 2013, 13:36 Lidé, TV MediaGuru

Adrian Sarbu rezignoval na funkci prezidenta a generálního ředitele CME.

Adrian Sarbu rezignoval na funkci prezidenta a generálního ředitele CME, která je vlastníkem skupiny Nova. Informovala o tom dnes firma v tiskové zprávě. Ve společnosti byl od roku 1995, kvůli předání funkcí zůstane zaměstnancem do 1. ledna 2014.

Představenstvo firmy pověřilo člena představenstva Duca Sickingha, aby vedl výbor, který bude firmu řídit do výběru nového CEO.

Představenstvo podle prohlášení podporuje strategii CME, s kterou přišla v roce 2013 včetně cenové politiky, kterou uplatňovala na televizním reklamním trhu. Ta má podle názoru CME přinést benefity v následujících letech. V nastavené obchodní politice bude CME nadále pokračovat, potvrdilo oddělení firmy pro vztahy s investory.

Vedení CME prodloužilo v letošním dubnu Sarbuovi kontrakt na další tři roky, konkrétně do 31.12. 2016. Sarbuovi přiznává roční plat ve výši 1,8 mil. USD plus bonus, který může dosáhnout až úrovně ročního platu. V podmínkách kontraktu CME uvedla, že pokud firma ukončí smlouvu předčasně, nebo ji na jejím konci neobnoví, Sarbu je oprávněn k odstupnému v minimální částce 3,6 mil. USD a v maximální částce 5,4 mil. USD podle toho, kdy k ukončení kontraktu dojde. CME ale může Sarbuovi místo odstupného nabídnout řízení rumunských operací. Pokud CME do této funkce Sarbua jmenuje, vstoupí mezi oběma stranami v platnost nová smlouva, poskytující Sarbuovi plat ve výši 900 tis. USD ročně s termínem ukončení 31.12. 2020.

„Jsem přesvědčen, že tato společnost má namířeno k budoucím úspěchům. Moje mise v CME je splněna," uvedl v tiskové zprávě Adrian Sarbu.

Adrian Sarbu byl významným představitelem firmy v posledních téměř dvou dekádách, zmínila CME v oficiálním prohlášení. Začínal v roce 1995 s rumunskou Pro TV, následně působil jako CEO v rumunské společnosti, prezidentem CME a generálním ředitelem CME je od roku 2009. „Rád bych Adrianu Sarbuovi poděkoval za jeho přínos k úspěchu CME, za jeho nadšení a oddanost, kterou od začátku projevoval,“ uvedl předseda představenstva Ronald Lauder.

Zatím není jasné, jak Sarbuův odchod ovlivní další vývoj v akcionářské struktře CME. V té má podíl 49,9 % americká společnost Time Warner, která od letošního června může uplatňovat hlasovací práva v odpovídající výši. Zároveň si díky odkupu preferenčních akcií zajistila možnost transformovat preferenční akcie třídy B v akcie kmenové, ovšem nejdříve za tři roky. V takovém případě získá Time Warner v CME majoritu.

Podle analytika J&T Pavla Rysky nepřinese Sarbuův odchod výrazné změny ve směřování firmy. Rizikem jeho odchodu ale může být fakt, že je držitelem akcií, které může prodat.

Mediální společnost CME v letošním pololetí výrazně prohloubila ztrátu po zdanění na 150,1 milionu dolarů (2,9 miliardy korun). Ztráta byla čtrnáctinásobně větší než o rok dříve. Výnosy klesly o více než 16 procent na 317,3 milionu dolarů. Výsledky za samotné druhé čtvrtletí byly také slabší než před rokem. CME tento propad vysvětluje změnou obchodní politiky, která na počátku roku kvůli vyšším cenám reklamy odradila řadu dosavadních klientů.

Adrian Sarbu Narozen: 18. dubna 1955 v rumunském Brašově Vzdělání: vystudoval režii na Divadelní a filmové akademii v Bukurešti Dosavadní funkce: prezident a generální ředitel Central European Media Enterprises Ltd (CME)   Kariéra: V roce 1990 založil produkční společnost Mediapro a informační agenturu Mediafax; v roce 1993 založil televizní stanici ProTV, která se v roce 1995 stala součástí sítě CME; regionálním ředitelem CME pro Česko, Slovensko a Rumunsko byl jmenován v roce 2006, v roce 2007 se stal provozním ředitelem CME a od ledna 2009 byl generálním ředitelem CME; od července 2010 do dubna 2012 byl jednatelem společnosti CET 21, která je vlastníkem vysílacích licencí stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport a české MTV. Ostatní: V letech 1980 až 1990 natočil přes 150 krátkých filmů. Účastnil se rumunské revoluce v roce 1989, o níž natočil dokument a byl členem Fronty národní spásy (FNS). Byl prvním porevolučním ministrem kultury v rumunské vládě. Ve funkci prosadil nový audiovizuální zákon a položil základy pro vznik soukromých televizních společností. V žebříčku nejvlivnějších osobností českých médií podle magazínu Forbes se opakovaně umístil na prvním místě.

-mav-, -čtk-