Prodej Sanomy je uzavřen, kupuje ji Astrosat

pondělí, 23. prosince 2013, 14:36 Tisk MediaGuru

Vydavatel tradičních českých časopisů mění vlastníka. Tituly Sanomy získává Astrosat.

Vydavatelství Sanoma Media Praha má nového vlastníka. Finská společnost Sanoma se rozhodla společnost na českém trhu prodat vydavatelství Astrosat. To je nadpoloviční většinou vlastněno skupinou Vltava-Labe-Press (51 %) a německou společností RTV ze skupiny Bertelsmann (49 %).

„Prodej je v souladu se strategií koncernu Sanoma, jíž je zaměření na své hlavní trhy a s tím související prodej vybraných dceřiných společností," uvedla Sanoma ve svém prohlášení, která tak opouští český trh.

S Astrosatem zahájila Sanoma před necelým měsícem exkluzivní jednání. Ve finále tendru zůstaly podle informací MediaGuru.cz dvě společnosti – vedle Astrosatu ještě Empresa Media. O vydavatelství se zajímala i společnost Mladá fronta. Naopak se do prodejního procesu nezapojila velká vydavatelství časopisů Bauer Media a Burda Praha.

Celkový zásah Astrosatu na čtenářském trhu představuje 2,2 mil. čtenářů, Sanoma osloví 1,3 mil. čtenářů. Kumulativní podíl Astrosatu na tiskovém trhu celkem se po akvizici Sanomy zvýší na 15 % a pokud po převzetí nedojde k výrazné změně v portfoliu, bude útočit na pozici druhého nejsilnějšího vydavatele po Ringier Axel Springer CZ (měřeno počtem čtenářů).

Podíl vydavatelství na českém tiskovém trhu (kliknutím zvětšíte)

Zdroj: Media projekt, 1.4.-30.9. 2013, Unie vydavatelů, Median, STEM/MARK

Na magazínovém trhu zůstane jedničkou Bauer Media před Ringier Axel Springer CZ a Burdou (Burda Praha + Burda Media). Astrosat se po akvizici Sanomy stane subjektem s čtvrtým nejvyšším podílem na časopiseckém trhu.

Podíl vydavatelství na českém magazínovém trhu (kliknutím zvětšíte)

Zdroj: Media projekt, 1.4.-30.9. 2013, Unie vydavatelů, Median, STEM/MARK

Sanoma rozhodnutím ukončuje dlouhé období spekulací o svém majiteli, které na českém trhu trvá už několik let. Znamená to, že časopisy Týdeník Květy, Vlasta, Překvapení, Praktická žena, Story, Fajn život, National Geographic, Chuť a styl a Dům a zahrada budou přiřazeny k portfoliu Astrosatu. Astrosat se zaměřuje především na vydávání programových titulů (TV mini, TV star, TV magazín, TV expres, Křížovkářský TV magazín a společenských titulů Magazín Šíp, Glanc a kulinářský Gourmet).

Vydavatelství tradičních českých magazínů vzniklo už v roce 1968 jako vydavatelství Mona (zkrácený název Moderní žena) a v té době vydávalo časopisy Vlasta, Praktická žena a Žena + móda. Dva z těchto časopisů vycházejí dodnes. Na začátku 90. let se majitelem Sanomy stala nizozemská společnost VNU, která vydavatelství v roce 2002 prodala finské mediální společnosti Sanoma.

Sanoma, která v začátku 90. let byla nejsilnějším tuzemským magazínovým vydavatelstvím, svůj podíl na trhu postupně snižovala. Firmě v posledních deseti letech každoročně klesaly obraty – v loňském roce zaznamenala obrat ve výši 373 mil. Kč, tj. přibližně o polovinu méně než před deseti lety. Ztráta loni dosáhla 91 mil. Kč.

Astrosat je ziskovým vydavatelstvím. Podle posledních dostupných údajů z roku 2011 vytvořila zisk 40 mil. Kč při obratu 389 mil. Kč.

-mav-