Pohyb akcií CME: Firma získá další úvěry, ale zadluží se

pondělí, 24. března 2014, 07:00 TV MediaGuru

Kurz akcií CME minulý týden provázely pohyby vzhledem k očekávanému úpisu.

Akcie CME, majitele televize Nova, provázel od poloviny minulého týdne nižší zájem, jejich kurz na newyorské burze znatelněji klesal. Od  středy 19. března se jejich hodnota snižovala a ve čtvrtek 20. března klesla dokonce k hodnotě 3,3 USD, což bylo o cca 1 USD méně, než kolik akcie nabraly po oznámení další pomoci od hlavního akcionáře Time Warner na konci letošního února. Pokles se zastavil v pátek 21. března, kdy akcie uzavíraly na hodnotě 3,35 USD a oproti předcházejícímu dni si polepšily o 1 %.

Vývoj akcií CME (USD), 17.3.-21.3. 2014, Nasdaq

Zdroj: Nasdaq

Podle analytika J&T Pavla Rysky byl vývoj akcií CME v minulém týdnu očekávatelný.  „Akcie CME se v úterý naposledy obchodovaly s právem na úpis dluhopisů a warrantů, což je součást nedávno oznámeného nového financování. Podle mého názoru mohla část poptávky po akciích CME pramenit právě ze snahy získat právo na úpis. Jakmile se ale akcie CME od středy obchodovaly bez těchto práv, nákupní zájem ochladl a akcie začaly klesat. Z mého pohledu je to očekávaný vývoj,” okomentoval pro MediaGuru.cz.

CME v polovině března informovala, že stanovila 21. březen 2014 v 17:00 hodin newyorského času jako rozhodný den pro akcionáře účastnit se úpisu. Kdy přesně tento úpis jednotek obsahujících dluhopis a warranty bude probíhat, zatím známé není. „Nicméně, je vysoce pravděpodobné, že se veškerá nabídka upíše, jelikož Time Warner se zavázal koupit i tu část nabídky, kterou neupíší ostatní investoři. Rovněž očekáváme, že CME získá další dva úvěry od Time Warneru,” dodává Pavel Ryska.

Celkově může z dluhopisů CME získat 397 mil. USD a z dvou úvěrů od Time Warner dalších 145 mil. USD, celkem tedy 542 mil. USD. Větší část výnosu půjde na splacení dluhopisů 2016, menší část na provozní účely. Firma si tak podle dřívějšího komentáře J&T krátkodobě vylepší cash flow, ale zadlužení bude narůstat.

Rovněž agentura Moody's upozorňuje na určitá rizika záchranného plánu. Ten sice podle  agentury odstraňuje okamžité riziko platební neschopnosti, ale na druhou stranu agentura očekává, že hospodaření CME bude letos zatížené nutností splatit velký objem závazků vůči dodavatelům. To bude znamenat významný odliv hotovosti z firmy v tomto roce.

V posledních dnech dochází také k rezignacím členů představenstva CME a k nákupu akcií CME některými členy managementu. Rezignaci z představenstva už oznámili tři členové: vedle zakladatele firmy Ronalda Laudera také Fred Langhammer a naposledy na konci minulého týdne místpředseda Herbert Granath. Změny v představenstvu můžou souviset se zvyšujícím se vlivem hlavního akcionáře Time Warner.

Na druhou stranu tři představitelé firmy v uplynulých dnech nakupovali akcie CME: člen představenstva Sandhu Parm a generální ředitelé CME Michael del Nin a Christoph Mainusch. Oba ředitelé nakoupili víc než 70 tis. akcií s možností jejich budoucí výměny za akcie třídy A.

-mav-