Sanoma se v Nizozemí zbavuje 19 časopisů

středa, 11. června 2014, 14:12 Tisk MediaGuru

Mediální společnost Sanoma se po prodeji ve střední Evropě zaměřila na Nizozemí.

Finská mediální společnost Sanoma pokračuje v proměně svého magazínového portfolia. Poté, co odešla z českého trhu a následně poté i z Maďarska, se zbavila menší části svých časopisů i na jednom ze svých nejdůležitějších trhů v Nizozemí. Devatenáct časopisů, které Sanoma na nizozemském trhu vydává (mezi nimi např. Home and Garden, Seasons, Motor, Formule1 či Truckstar), získává holandský mediální dům New Skool Media. Společně s tituly přechází do New Skool Media i víc než 80 zaměstnanců Sanomy.

Sanoma na konci loňského října oznámila, že její holandské portfolio projde významnou restrukturalizaci. Restrukturalizace se týká právě reorganizace magazínového portfolia a redukce počtu zaměstnanců, kterých je přibližně 500.

Neznamená to ale, že se Sanoma z Nizozemí zcela stahuje. Stále si chce ponechat 17 klíčových magazínových značek včetně jejich extenzí v podobě speciálů a online titulů. Chce ale dále více rozvíjet e-commerce, eventy a úzce spolupracovat s televizními kanály SBS.

Očekává se, že transakce týkající se prodeje 19 titulů bude uzavřena do konce letošního roku. Celkový obrat všech 19 titulů dosáhl v loňském roce 38 mil. euro.

Sanoma tím pokračuje v redukci svého magazínového portfolia. Na českém trhu se novým majitelem Sanomy stala společnost Astrosat ze skupiny Vltava-Labe-Press. K dohodě o převzetí došlo na konci roku 2013. V letošním roce odešla také z dalšího středoevropského trhu – z Maďarska, kde patřila k nejsilnějším subjektům na magazínovém trhu. Novým majitelem maďarské Sanomy se stala nemediální společnost Centrál Group. Ta se podle informací MediaGuru.cz zajímala i o českou pobočku.

-mav-