Projekt N novinářů Sme od listopadu, bude placený

čtvrtek, 23. října 2014, 16:19 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Vznikající projekt redaktorů Sme se jmenuje Projekt N, uvažuje i o tištěném médiu.

Nový mediální projekt odcházejících redaktorů slovenského deníku Sme, kteří redakci opouštějí poté, co polovinu vydavatelské společnosti Petit Press má získat skupina Penta, vzniká pod názvem Projekt N. Mělo by jít o plnohodnotný web, který chce na slovenské mediální scéně hrát významnou roli. Na konferenci CIF 2014 o plánech promluvili šéfredaktor Sme Matúš Kostolný a zástupce šéfredaktora Tomáš Bella. První verze webu by měla být spuštěna v listopadu.

Nový mediální projekt ještě nemá definitivní rysy, ambicí ale je, aby Projekt N byl významnou součástí slovenské mediální scény. „Myslíme si, že na Slovensku je místo, aby to nebyl jen doplňkový web. Chceme být reálným zdrojem kvalitních informací. Mám pocit, že je ještě čas udělat slušný projekt se slušnou žurnalistikou, na Slovensku za chvíli takový prostor nebude,“ popsal Matúš Kostolný.

Projekt N bude placeným webem, chce se opírat především o předplatitele, nikoli inzerenty. Odcházející vedení Sme vychází ze svých zkušeností z placeného onlinu deníku Sme. „Odhadujeme, že bychom za 2-2,5 roku mohli být schopni vydělat si na provoz deníku z příjmů z předplatného,“ uvedl na konferenci Tomáš Bella. „Doufám a věřím, že čtenáři projdou zásadní změnou a uvědomí si, že pokud chtějí mít nezávislá média, tak je pro to potřeba něco udělat,“ dodal Kostolný. Odcházející redakci v prvních 24 hodinách podpořilo na webu 10 tisíc lidí.

Redaktoři uvažují o tom, že internetový server doplní tištěné médium. V úvahu připadají dva scénáře – prvním z nich je doplnění webu o tištěný deník a druhý doplnění webu o tištěný týdeník.

Odcházející šéfredaktor Kostolný v úvodu popsal své důvody pro rozhodnutí opustit redakci Sme. Jak zdůraznil, do poslední chvíle se snažil redakci uklidnit a své rozhodnutí kolegům oznámil až v nejzazší moment, aby je v jejich rozhodování neovlivňoval. „Není to promyšlená akce nebo organizovaný útěk. Na rozdíl od jiných médií jsme o tom věděli měsíc dopředu. Pokud bych nemohl dělat nezávislé a svobodné noviny, tak je to mimo rozmýšlení, jestli se přizpůsobit, nebo ne,“ zdůvodnil.

Penta na Slovensku výrazně vstupuje do politického a společenského života, dodal dále Kostolný s tím, že finanční skupina výrazně ovlivňuje politiku. „Nechci dělat noviny, kde musím od začátku vysvětlit, že něco dělám proti Pentě, nebo pro Pentu,“ uvedl.

-mav-