V e-commerce je hitem jídlo, roste o 32 %

pátek, 05. června 2015, 18:04 Internet & Mobil MediaGuru

Pololetní odhad obratu českého e-commerce dosahuje 35 miliard korun.

35 miliard korun, to je pololetní odhad obratu českých internetových obchodů. Meziročně to znamená nárůst o pětinu, vyplývá to z analýzy, kterou na konferenci ShopExpo v Ostravě prezentoval ředitel nákupního portálu Heureka.cz Tomáš Braverman. „Je to větší částka, než jaký byl celoroční obrat e-commerce zhruba před šesti lety. A přitom, když to porovnáme se zahraničím, prostor pro růst české e-commerce tu stále je,“ dodal. Loni dosáhl celkový obrat e-commerce 67 miliard.

Naopak zvyšování počtu e-shopu na českém trhu se zpomalilo. Velké množství e-shopů sice vzniklo, ale také zaniklo, čímž se celkový nárůst pohybuje jen v řádu stovek.

Mezi kategorie, jejichž obliba na internetu meziročně výrazněji vzrostla, patří aktuálně jídlo online, oblečení nebo kosmetika. Tyto segmenty v meziročním srovnání posílily o více než 30 %. Jídlo online je velkým tématem posledních měsíců, kdy na českém trhu přibyli k iTesco noví hráči v podobě Rohlik.cz, Košik.cz a nejnověji Kolonial.cz. Naopak nejmenší nárůst zaznamenala elektronika a bílé zboží.

VyvojKategorii
Podíl jednotlivých kategorií na e-commerce a meziroční nárůst (zdroj: Heureka.cz)

Trendy v e-commerce: mobil, social a omnichannel

Mezi trendy v oblasti e-commerce patří nepochybně mobilní technologie. Přístup přes ně do e-shopů se přitom zvyšuje celosvětově. Například Amazon zaznamenává polovinu trafficu z mobilů, mírně přes polovinu je tomu i na Shopify. Čeští spotřebitelé nejčastěji na mobilu hledají inspiraci a vybírají produkty. Samotný nákup však provede jen 4 % z nich.

Dalším trendem je propojování online a offline prostředí a z toho vyplývající potřeba omnichannel strategie. Důležitou roli hraje právě vstup nových hráčů nebo klasických kamenných prodejců do prostředí online prodeje. Sílí také obliba nákupních klubů, které se specializují na užší část sortimentu.

Retezce_Ecommerce
E-shopy původně kamenných řetězců

Nutné je také pracovat s daty a personalizovat svou komunikaci k zákazníkovi. Podle Bravermana to v současnosti velmi dobře dělají slevové servery Slevomat.cz a Skrz.cz a také hudební e-shop Kytary.cz.

Data z letošního roku také potvrzují trend online platebních metod. „Letos online platba kartou posílila oproti loňsku téměř o polovinu na aktuálních 13 %. Lidé ji využívají už častěji než platbu klasickým bankovním převodem,“ uvedl Tomáš Braverman. Standardní pokles přitom meziročně opět zaznamenala dobírka, tu využívá 38 % zákazníků.

-kch-