Startuje Synot liga, přináší nový vysílací formát

pátek, 24. července 2015, 07:00 TV MediaGuru

Změna vysílacího formátu je nejzásadnější novinkou nového ročníku fotbalové soutěže.

Nový ročník tuzemské nejvyšší fotbalové ligy, která začíná v pátek 24. července, přichází se změnou vysílacího formátu. Ta má být největší novinkou začínajícího ročníku Synot ligy. Oproti uplynulému ročníku 2014/2015 dochází ke změně partnerů, kteří budou utkání nejvyšší soutěže vysílat. Některá utkání se přesunou na placené kanály. "Poprvé v historii české ligy dochází k tomu, že nejatraktivnější zápasy z každého kola budou umísťovány na placený kanál," uvedl Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Jeden zápas z každého kola nově odvysílá sportovní kanál O2 Sport, který zároveň získal právo první volby. Bude si tak moci vybírat do svých přenosů nejatraktivnější utkání. V pilotním režimu startuje O2 Sport v pátek 24. července, kdy přinese přímý přenos utkání FC Viktoria Plzeň a SK Slavia Praha. O2 Sport budou moci sledovat pouze diváci placené O2 TV, a to v rámci všech televizních tarifů. Dostupné by měly být přenosy i po stažení mobilní aplikace O2 TV Go.

Tradičním vysílatelem fotbalových utkání nejvyšší ligy je Česká televize. Ta bude nadále na volně dostupném kanále ČT sport vysílat dvě, někdy i tři utkání z daného kola.

Všech osm utkání daného kola pak v přímých přenosech nabídne divákům server iSport.cz (Blesk.cz) z portfolia společnosti Czech News Center (CNC). Jak už jsme ale informovali, iSport.cz se chystá vždy jeden zápas z probíhajícího kola zpoplatnit. Stejně jako v případě O2 Sport půjde o nejatraktivnější zápas kola, na základě licenčních podmínek bude zpoplatněn částkou 79 Kč. Balík tří zápasů mohou uživatelé serveru získat za 199 Kč.

Přímé přenosy na webu nabízí také TV Tipsport. Tipsport je oficiálním sázkovým partnerem Synot ligy.

Oproti uplynulému ročníku Synot ligy se na vysílání přímých přenosů nebude podílet kanál Slovak Sport.

Diváci si tak budou muset začít zvykat na to, že nabídka fotbalových přenosů nebude dostupná vždy zcela zdarma. A to především u nejzajímavějších zápasů, což je model obvyklý v zahraničí. Práva pro vysílání fotbalových utkání Synot ligy prodává pro období 2014-2018 společnost Pragosport. Podle odhadů může z prodeje práv ročně inkasovat cca 120 mil. korun.

-mav-